PRIČE IZ BOLNICE

MAGISTRA SESTRINSTVA JELENA MIKULAN Vrijeme će pokazati pravi značaj intervencijske kardiologije za naš kraj

Želja da nauči nešto novo mladu je Kotoripčanku Jelenu Mikulan, mag. med. techn., odvela u sestrinstvo, a potom i na Odjel intervencijske kardiologije na kojem od njegova osnutka obavlja dužnost glavne sestre. Kako su se time ostvarile njezine ambicije otkriva u ovotjednoj 'Priči iz bolnice'

Kao osoba koja voli otkrivati nove stvari, a pomalo i ovisnica o adrenalinu, magistra sestrinstva Jelena Mikulan (32) iz Kotoribe potpuno se pronašla u svojem poslu. Od samog formiranja Odjela intervencijske kardiologije, koji je u Županijskoj bolnici Čakovec s radom počeo 2016. godine, obavlja i dužnost glavne sestre.

– U neku je ruku to ostvarenje svih mojih ambicija. Još sam se u srednjoj Medicinskoj školi Varaždin zaljubila u rad u koronarnoj jedinici, u kojoj sam odradila praksu, i bila sam izuzetno sretna kad je, po završetku studija, upravo tamo bilo i moje prvo radno mjesto, govori magistra Mikulan.

NOVO I IZAZOVNO

Želja da nauči nešto novo mladu je Kotoripčanku i odvela u sestrinstvo, možda i zbog toga što nitko u njezinoj obitelji nije bio medicinske struke, a taj ju je isti poriv kasnije ‘povukao’ i prema intervencijskoj kardiologiji.

Nakon srednje škole, preddiplomski sveučilišni studij sestrinstva završila je u Rijeci, a diplomski studij 2014. godine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, te je jedna od prvih magistri sestrinstva u Međimurju.

Iako je između preddiplomskog i diplomskog studija stažirala u riječkom Kliničkom bolničkom centru, tamo joj se, kaže, nisu svidjeli ni uvjeti rada ni međuljudski odnosi.

– Odlučila sam upoznati našu Bolnicu i tu sam se do kraja zaljubila u ovaj posao. Počela sam u koronarnoj jedinici, potom sam radila u Jedinici intenzivnog liječenja Odjela anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, pa sam se vratila u koronarnu jedinicu. Od samog početka i prvih planova za pokretanjem Odjela intervencijske kardiologije iskazivala sam svoj interes da budem dio te priče voditelju Odjela za kardiologiju Branku Ostričkom, dr. med., i on je to prihvatio. Prvu koronarografiju odradili smo 8. prosinca 2016. godine, 2019. godine počeli smo i s ugradnjom elektrostimulatora srca, tzv. pacemakera, a tek će vrijeme pokazati koliko je naš Odjel velika stvar i za nas osobno, cijelu Bolnicu i čitav naš kraj, ističe magistra Mikulan.

MALA OBITELJ SPAŠAVA ŽIVOTE

Mladi tim Odjela, ističe naša sugovornica, funkcionira poput jedne male obitelji.

– Valjda smo zato toliko dobri, jer smo bliski i po godinama, ali i razmišljanjima i iskustvima. Moram doista istaknuti da iza naših uspjeha stoji čitava ekipa predvođena mladim kardiologom Mihajlom Kovačićem, dr. med., a sve je to rezultat prije svega pažljivosti, dobre komunikacije i posvećenosti pacijentu. Puno surađujemo s drugim ustanovama, malo nas je koji se u Hrvatskoj bavimo ovim područjem pa se svi međusobno poznajemo. Uvijek aktivno sudjelujemo na kongresima i ta umreženost i razmjena iskustava nam puno znači, posebno u svakodnevici punoj adrenalina i uzbuđenja kakva je naša, jer mi doista direktno spašavamo živote, govori magistra Mikulan.

Životu, dodaje s osmijehom, ionako treba malo adrenalina jer bi u protivnome bio dosadan, a osjećaj zadovoljstva kad nekome pomognete velika je čast koju, kaže, nema puno odjela priliku iskusiti jer možda ne rade toliko izravan posao.

DOBRA RAVNOTEŽA

Privatno je, smije se Jelena, adrenalinskih uzbuđenja ipak manje. Svoje slobodno vrijeme uglavnom posvećuje trogodišnjem sinu Filipu i suprugu Josipu, koji joj je, kaže, neizmjerna podrška, osobito u danima kad je u pripravnosti i kad po telefonskom pozivu odmah sjeda u automobil i hita u Bolnicu.

– Takav je posao, poziv te može zateći u bilo kojem trenutku, u kojem god poslu. Znaš da te netko treba i krećeš pomoći nekome spasiti život. S malim je djetetom to teško, treba ga smiriti kad mama naglo ode ili kad se tijekom noći probudi, a mene nema. Ali, zato je suprug tu, a on srećom ima fiksno radno vrijeme i uredski posao pa smo u dobroj ravnoteži, ističe magistra Mikulan.

Svoje znanje i iskustvo prenosi i na mlađe naraštaje, kao mentorica studentima sestrinstva Sveučilišta Sjever, kojima je uvijek na raspolaganju, baš kao i pacijentima s kojima puno komunicira te kolegama s kojima dijeli izazovnu svakodnevicu.

Preporučeno
Najnovije