ZNANSTVENO-NASTAVNA BAZA

SURADNJA Studenti riječkog Medicinskog fakulteta praksu će obavljati u čakovečkoj Bolnici

Prva grupa od četiri studenta već je danas započela s praksom

U ovoj akademskoj godini 22 studenata šeste godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci će u osam grupa stručnu praksu obavljati u Županijskoj bolnici Čakovec.

Prva grupa od četiri studenta, među njima i Međimurka Martina Mikulaj iz Malog Mihaljevca, već je danas započela s praksom, a nova suradnja dvaju ustanova predstavljena je danas u čakovečkoj Bolnici.

Ovim novim iskorakom samo je proširena višegodišnja suradnja, pojasnio je tom prigodom ravnatelj ŽBČ Igor Šegović, dr. med.

– Riječki Medicinski fakultet nije slučajno odabrao ŽBČ za svoju nastavnu bazu i izuzetno mi je drago što su nas prepoznali kao dobru i kvalitetnu ustanovu iz koje će, vjerujem, studenti odnijeti jako puno znanja, istaknuo je ravnatelj Šegović.

Samu ideju o suradnji potaknula je anesteziologinja u našoj Bolnici dr. sc. Ana Jurin Martić, dr. med., potaknuta vlastitim iskustvom za vrijeme studija.

– U velikom kliničkom centru uvijek si jedan od gomile i mentori nemaju dovoljno vremena posvetiti se svakom studentu i nešto ga naučiti. To sam željela promijeniti, osobito jer i značajan broj studenata iz našeg kraja studira u Rijeci. Suradnja je postojala i prethodnih godina kroz stručne prakse na koje bi studenti dolazili na tjedan dana i vraćali se s izvrsnim dojmovima i odličnim povratnim ocjenama i to nam je bila jedna vrsta odskočne daske za daljnju suradnju, istaknula je dr. sc. Jurin Martić.

Uz nju, kao stručni suradnici u nastavi sa studentima će raditi i radiolog prim. dr. sc. Ivan Žokalj, dr. med., transfuziologinja dr. sc. Sandra Oslaković, dr. med., otorinolaringolog Danko Blažeka dr. med. te dječji kirurg Sven Pal, dr. med., i sam nekadašnji student MEDRI-ja.

U ime studenata, Domagoj Lakuš je istaknuo veliko zadovoljstvo što dio nastave mogu odraditi upravo u Čakovcu.

– Ovoj Bolnici stručnosti ne nedostaje, a postoji jedna intima koja u velikom KBC-u nije ostvariva, i s pacijentima i s mentorima. Zaista mi je drago što ćemo tu odraditi dio nastave, ipak smo tu kod kuće, istaknuo je Domagoj.

Videovezom se iz Rijeke javila i prodekanica za nastavu Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Ivana Marić koja je naglasila da iz Međimurja značajan broj studenata upisuje riječki fakultet i tijekom studija postiže iznimne rezultate.

– Ovakva suradnja s bolnicama u Ogulinu i Karlovcu već je pokazala da su studenti jako zadovoljni boravkom u ustanovama izvan Kliničkog bolničkog centra Rijeka u kojem praktičnu nastavu provode tijekom prvih pet godina. Uvijek bi u bolnicama u koje su dolazili nailazili na posvećene i profesionalne zaposlenike a to ih čeka i u Čakovcu, istaknula je prodekanica Marić, dodavši da se ovom suradnjom studentima otvara mogućnost i da svoje profesionalne karijere vežu i za druge bolnice.

Sa željom da znanje koje ovdje steknu nastave u našoj Bolnici primjenjivati i po završetku studija, studente je pozdravio i međimurski župan Matija Posavec.

– Međimurska županija kao osnivač odmah je prihvatila ideju i inicijativu dr. sc. Jurin Martić i ostvarili smo je u brzom roku jer biti nastavna baza jednom fakultetu nije mala stvar. Naša Bolnica nastavlja stazama hrabrosti, energije i inovativnosti, vidite da je prostor trenutno veliko gradilište a imamo još puno novih ideja i želja za razvoj kako bi se našim pacijentima ponudila najkvalitetnija zdravstvena skrb, poručio je župan Posavec, podsjetivši da upravo ove godine Bolnica obilježava svoj stogodišnji jubilej.

U Međimurje će studenti na stručnu praksu dolaziti tri puta po četiri dana, a Međimurska županija sufinancira troškove njihova boravka i prehrane. Kreću sa stručnim vježbama iz kolegija Simulacije kliničkih vještina.

Preporučeno
Najnovije