DOMAŠINEC

UPOZNAJTE ROMANKE Posebna veza izrasla iz vatrogastva

Kad su se prije deset godina priključile vatrogasnoj mladeži DVD-a Domašinec, njih jedanaest nije ni slutilo da će se među njima razviti tako snažna veza

One su skupina vatrogaskinja Romanke koje, osim što zajedno vježbaju, zajedno se i natječu pod tim imenom. U DVD su došle potaknute željom za dobrom zabavom, najprije Monika i Barbara Kinderić i Lana Filipović. Starija Monika i mlađa Barbara Kinderić, jedine su sa sestrinskim vezama u društvu. Monika studira razrednu nastavu i hrvatski jezik, a Barbara je učenica trećeg razreda u smjeru u kojem se obrazuje za hotelijersko – turističku komercijalisticu. Monika ima završen tečaj za vatrogasca te vatrogasca 1. klase, vodi vatrogasnu mladež, predsjednica je vatrogasne mladeži DVD-a Domašinec. Barbara čeka punoljetnost da bi mogla na tečaj vatrogastva, a pamte ju kao vrhunsku zapovjednicu ekipe još iz vremena kada je imala imala tek sedam godina. Kasnije je nastavila istim tempom u mladeži, u kojoj je bila pumpačica.

Lana je učenica trećeg razreda – buduća ekonomistica. U vatrogastvu je počela s pumpanjem brentače još u pomlatku. Briljirala je u vježbama s cijevima, da bi sezonu mladeži završila kao najizazovniji broj 7, a pod tim brojem je osoba koja veže čvor na mlaznici, što je – znaju svi vatrogasci – prilično složeno.

Članica ekipe je i Ivona Jalšovec, učenica četvrtog razreda (smjer arhitektonski tehničar) koja je od pomlatka pa do kraja sezone mladeži bila pumpačica, i to najbolja od svih. Nešto kasnije ekipi su se pridružile Ines Mezga i Lucija Bister. Ines je studentica prehrambene tehnologije sa završenim tečajem za vatrogaskinju, te vatrogaskinja 1. klase i voditeljica vatrogasne mladeži, a članica je Upravnog odbora i predsjedništva vatrogasne mladeži. U pomlatku je i ona bila pumpačica, a kasnije je u mladeži dominirala kao dio cijevne grupe.

Lucija je učenica četvrtog razreda i obrazuje se za medicinsku sestru. Zbog toga ekipa nikada nije u brizi, dogodi li im se kakva ozljeda. U pomlatku je Lucija ciljala, da bi se u mladeži dokazala kao vrhunska šestica – tj. osoba koja kopča cijevi i mora proći cijeli poligon. Timu se pridružila i Laura Krznar, učenica trećeg razreda opće gimnazije i jedna je od najmirnijih u ovom društvu. Kad je bila u pomlatku, bila je zadužena za ciljanje, bila je i vođa ekipe, zapovjednica i to, slažu se svi, odlična.

Još su bile mladež kad su u DVD stigle Stela Purić, Dora Cerovec, Anamaria Ovčar i Paola Strahija. Stela je učenica četvrtog razreda (smjer medicinska sestra) koja je bila na zahtjevnoj poziciji sedmice, no sve je zadatke rješavala bez problema. Stela je također članica Predsjedništva vatrogasne mladeži DVD-a Domašinec. Dora je učenica četvrtog razreda, a obrazuje se za fizioterapeutkinju. Osim što je od prvog dana “prikovana” za mlaznicu, Dora je i glavna zabavljačica u ekipi. Anamaria je studentica građevinarstva te je od sedmice, sezonu mladeži završila kao pumpačica. Zbog nje, uvijek paze da sve bude baš onako kako treba biti jer u protivnom Anamaria prigovara. I ona je članica Predsjedništva vatrogasne mladeži.

Među Romankama je i Paola, učenica četvrtog razreda (opća gimnazija) koja je započela i završila sezonu mladeži kao dio cijevne grupe. Čine je djevojke koje su nakon godina truda osvojile plasman na državno natjecanje vatrogasne mladeži.

Danas su dio vrhunske seniorske ekipe, koja je poticajna i posebno povezana. Tijekom godina koje su provele zajedno izgradile su poseban odnos što se i vidi u njihovim nastupima. Romanke su ekipa koja se veseli svakom treningu, pridruže se svakoj akciji, ekipa kojoj nikada nije teško nekom pomoći, ali i jedne drugoj. Ponos su DVD-a Domašinec.

Sve dok imaju jedna drugu, imaju sve, kažu nam Romanke.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3.481

Najnovije