Otkriven deponij čija će sanacija stajati više od pola milijuna kuna

Pronalazak deponija smeća starog tridesetak godina zakomplicirao je radove na izgradnji infrastrukture u romskom naselju Orehovica, vrijednima oko sedam milijuna kuna.

– Tu je nekad bio stari rukavac rijeke Drave u koji su mještani odlagali smeće. Tu je negdje bio i dvorac grofa Feštetića koji je Romima dopustio da podignu kolibe. Smeće se bacalo u rukavac sve do prije 25 do 30 godina 0 kaže mještanin Krunoslav Vuk.

Deponij su otkrili radnici tvrtke Elektrocentar Petek, izvođači radova koji se financiraju iz projekta Europske unije IPA 2008. Na teren je pozvan koncesionar za zbrinjavanje komunalnog otpada koji je troškove sanacije procijenio na 500.000 kuna, što je previše za Općinu čiji se godišnji proračun kreće oko četiri milijuna kuna.

Zato su poslani dopisi Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ministarstvima. Pristanu li na sufinanciranje, morat će se obaviti postupak javne nabave.

– Općina Orehovica zatražila je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ureda za nacionalne manjine, Savjeta za nacionalne manjine i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija da urgiraju kod nadležnih tijela kako bi se u što kraćem roku osigurao novac za hitnu sanaciju  odlagališta – kazao je načelnik Franjo Bukal.

Izrađen je i geodetski elaborat snimanja deponija u kojem se, prema procjenama, nalazi 4057 kubika smeća, pa bi sanacija mogla stajati i više od pola milijuna kuna.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije