VRATIŠINEC

PREPOZNATLJIVO KRZNO I ROGOVI Goveda u zimskim kaputima

Zbog duge dlake im ne smetaju ni temperature znatno ispod ništice pa stalno borave na otvorenom

Na kraju ulice zvane Mali brodec u Vratišincu električnom ogradom ograđena je farma, a na njoj mirno pase dvadesetak dugodlakih životinja. Krdo je to škotskih visinskih goveda, vrste poznate po dugoj dlaci, ali i upečatljivih rogova s rasponom većim od metra. Kako saznajemo od susjeda Ive Munđara koji goveda u ovim zimskim mjesecima obilazi nekoliko puta dnevno, zbog duge dlake zimski uvjeti ovim životinjama su najugodniji:

– Zbog duge dlake im ne smetaju ni temperature znatno ispod ništice pa stalno borave na otvorenom, otkriva nam Ivo te dodaje:

– S obzirom da živim u susjedstvu, dolazim provjeriti vodu na pojilištu. Ako se smrzne, zamijenim je, a što se tiče hrane, jedna velika bala sijena im je dovoljna za dva dana.

STAMPEDO

Ivo tako brine za goveda lokalnog OPG-a, a kako napominje, svako govedo ima i osobnost:

– Ako si više s njima u kontaktu, bit će pitomija, a i sama vrsta je poznata po miroljubivosti. Međutim, ne vole iznenađenja, ukoliko se prestraše, cijelo krdo će krenuti u stampedo, upozorava Ivo.

Škotska goveda tako mirno pasu u Vratišincu sve dok ne dosegnu težinu od oko 500-tinjak kilograma. Pojedini primjerci tad odlaze – na tanjure jer im je meso izrazito cijenjeno, dok ostatak otkupljuju farme diljem Hrvatske. Kako nam je Ivo otkrio, upravo je iz Vratišinca put Hrvatske krenuo uzgoj ove, kod nas još uvijek slabo poznate pasmine. 

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3480

Preporučeno
Najnovije