DAJTE SVOJ GLAS

ANKETA Treba li ponovno uvesti obvezni vojni rok?

Jedna od tema koju su komentirali je i vraćanje obveznog vojnog roka, a Mlinarić smatra da bi ga trebalo uvesti

Djelomična donacija 84 borbena vozila pješaštva Bradley izazvala je itekakvu prašinu u Hrvatskoj, posebice jer je predsjednik Zoran Milanović stava da se odavno trebala prihvatiti ponuda američke Vlade. Hrvatska, podsjećamo, ima još 25 dana do isteka ponude SAD-a. 

Upravo je to bila tema HRT-ove emisije ‘Otvoreno’ u kojoj su gostovai ministar obrane Mario Banožić, predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović iz Kluba socijaldemokrata, član saborskog Odbora za obranu Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta te Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba 

Treba li ponovno uvesti obvezni vojni rok?

 

Jedna od tema koju su komentirali je i vraćanje obveznog vojnog roka, a Mlinarić smatra da bi ga trebalo uvesti. – Sad, koliko? Šest mjeseci je vjerojatno prevelik period, i sigurno puno košta državu i sve, ali mjesec dana obuke, da dečki prođu obuku, da znaju, ne samo radi nekog mogućeg rata, koji se uvijek može dogoditi, nitko ga ne želi i ne priželjkuje, ali uvijek se može dogoditi, rekao je Mlinarić, navevši primjere djelovanja u slučaju potresa i poplava. – Dečki mladi da znaju što je puška, uniforma, zapovijed, što je organizacija.  – kazao je.

Banožić je podsjetio na pričuvni sastav čine i branitelji i da se popunjavaju iz redova onih idu dobrovoljno u vojsku.  Mlinarić je rekao da su hrvatski vojnici stručni, motivirani i domoljubno osviješteni, ali da su im plaće male i da bi ih trebalo povećati: – Znam puno ljudi iz sustava vojske koji su otišli u Njemačku raditi. To je tragedija, to se ne smije događati. 

Upitan kolika je plaća vojnika Banožić je rekao da postoje razni dodaci te da to ovisi o ustrojbenom mjestu, zadaćama… – Možete krenuti od 6500 pa nadalje, dodao je.

Najnovije