Imajte ovo na umu idući put kada ga krenete raditi
Prvi put se pojavio 1629. u Francuskoj, prenosi Days Of The Year,
poznat kao crème fouettée, kroz 16. i 17. stoljeće počeli su ga
raditi i u Engleskoj gdje su ga zvali snježna krema, zbog
izgleda, a danas pjenastu slasticu nazivamo šlag ili tučeno
vrhnje i pripremamo je uz jako puno deserata.
Iako je vrlo jednostavno za pripremiti ga, treba paziti na neke
korake koji će poboljšati teksturu i okus. Prvo imajte na umu da
se količina vrhnja udvostručuje, ako imate jednu šalicu vrhnja za
šlag, imat ćete dvije šalice šlaga.
Može se raditi u blenderu, ručnom pjenjačom – iako će vam za to
trebati najviše snage i vremena – ali najbolja opcija je mikser,
dobit ćete najbolju pjenu.
Važno je i da vrhnje za šlag bude dobre temperature, ne
prehladno, ali ni pretoplo. Izvadite ga iz hladnjaka par minuta
prije nego krenete miksati, a imajte na umu i da vam je hladna
posuda u kojoj ćete ga pripremati. Ako je tek oprana u vrućoj
vodi ili perilici, šlag će se u njoj topiti. Dobro bi bilo i da
je staklena, a ne plastična.
Ako želite, možete dodati malo arome od vanilije ili šećera kako
biste dobili bolji okus, a neki koriste šećer u prahu, javorov
sirup ili med, ovisno o desertu uz koji će poslužiti šlag.
Budite strpljivi. U početku miksanja može se činiti kao da se
ništa ne događa, ali ne mijenjajte brzinu miksera. Kroz nekoliko
minuta primijetit ćete da smjesa postaje čvršća, prenosi Cookie and Kate.