DONOSIMO RECEPT

NAJBOLJA SLASTIČARKA SVIJETA Kako Međimurka Maša Salopek radi međimursku zlevanku?

Tko vam mora pripremiti međimursku zlevanku?

Maša Salopek, rodom iz Čakovca, u rujnu
2021. godine primila nagradu The Best Chef Pastry Award prema
izboru The Best Chef. Zahvaljujući toj prestižnoj nagradi, ova
34-godišnja Čakovčanka koja radi na poziciji pastry chefa u Hiši
Franko postala je najbolji pastry chef odnosno najbolja
slastičarka na svijetu. Svečana dodjela nagrada održana je u
Amsterdamu, a laureate bira stotinjak anonimnih profesionalaca
koji putuju svijetom i otkrivaju talente. Redom su to novinari,
fotografi, gastronomski kritičari.

– Svojevremeno smo je posjetili na njenom radnom mjestu u Hiši
Franko, slovenskom restoranu koji nosi dvije Michelinove
zvjezdice. Zamolili smo Mašu da nam otkrije recept za svoju
međimursku zlevanjku. Veliki komad sočnog kolača nismo uspjeli
cijelog pojesti u autu na putu kući, ali nam je ostao jednako
sočan i svjež i sljedećeg dana kad smo ga ponijeli na
planinarenje na Klek, piše Jutarnji list.

RECEPT ZA ZLEVANKU

3 jaja
100 g šećera
100 ml mlijeka
100 ml maslinova ulja
1 prašak za pecivo
200 g kukuruznog brašna
100 g oštrog brašna
prstohvat soli
250 g mljevenih oraha
40 g šećera
rum (ako ga želite učiniti privlačnijim)

DODATNO:

nekoliko žlica domaćeg džema od šljiva
600 ml kiselog vrhnja

U mikseru jako dobro izmiksajte jaja sa šećerom te dodajte
mlijeko i ulje. Ponovno promiješajte i dodajte suhe sastojke
(prašak za pecivo, kukuruzno brašno, oštro brašno i sol. Možete
dodati čak i 50 g palente) pa sve zajedno sjedinite u homogenu
smjesu. Zagrijte pećnicu na 250 °C, a u međuvremenu izmiješajte
preostale sastojke u posebnoj posudi – orahe, šećer i rum! Moja
mama obično stavlja puno ruma, a ja čak i više!

U pleh, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, prvo
stavite pola količine smjese za tijesto, zatim pola količine
smjese s orasima. Nakon toga stavite ostatak smjese za tijesto te
ostatak smjese s orasima. Ubacite još nekoliko žlica domaćeg
džema od šljive, i sve premažite kiselim vrhnjem. Pecite kolač na
250 °C do trena kad se tijesto napuhne, a zatim smanjite
temperaturu na 180 °C i pecite dok kiselo vrhnje ne postane
zlatnosmeđe, otprilike 25 minuta. Još jedan savjet – uz
komad pečenog kolača odlično će se sljubiti čašica domaće
šljivovice, donosi Jutarnji list.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije