Supružnici s OPG-a Mohokos iščekuju ekološki certifikat za voće i povrće...
– Sve što uzgajamo, uzgajamo za sebe i za goste naše etno-kuće izgrađene od hrasta s Banije. A sve što nije za pojesti odmah, prerađujemo; šljivu u džem, a povrće u zimnicu i umake. Ovo je nešto sasvim drugo, kad jedeš vlastitu, zdravu hranu. Počeli smo zbog vlastitog zdravlja, a sad nam je to i posao – u nekoliko rečenica objasnili su nam svoj pristup životu i prehrani supružnici Biserka i Zvonko Lajtman iz Pleškovca.
Poznati su uzgajivači šljiva, na imanju OPG-a Mohokos, tik uz (nekad) najviši vrh Međimurja, imaju voćnjak sa 110 šljiva. No, šljiva je ove godine pomrzla, prvi put u 17 godina otkad imaju voćnjak. – Krasno je cvala i onda je došao snijeg i minus četiri na Uskrsni ponedjeljak i odnio cijeli urod. Inače ovdje u bregima cvijet ne strada toliko jer vjetrovi odnesu vlagu zbog koje pomrzne – pojasnio nam je gospodin Lajtman.
STIŽE I CERTIFIKAT
Njegova supruga pak nam je pokazala vrt u kojem nema čega nema kroz sezonu. Rajčica, paprika, luk, češnjak, mrkva, sve se to šareni na padini podno Mohokosa. Iako je već prosinac, još ima plodova, ima cvjetače i zelja.
– Ništa ne bacamo, sve se preradi, pravim razne zimnice. A što se tiče biljnih ostataka njih malčiramo i kompostiramo zajedno s travom. Čak i orezane grane sa šljiva sjeckamo. Odlično je dodati i stajski gnoj, a može i kopriva – ispričala nam je gospođa i pokazala raznu zimnicu koju je spravila. Njihov je OPG u prijelaznom razdoblju te bi za godinu dana trebali dobiti europski ekološki certifikat i za voće i za šljivu, što će dodatno obogatiti njihovu ponudu.
– Ulazimo i u jednu novu priču. Kupili smo zemlju u nastavku i zasadit ćemo šumu kestena koji će također imati eko-certifikat – kažu Biserka i Zvonko Lajtman.
* Preuzeto iz lista Međimurje, broj 3477