GORNJI KRALJEVEC

ZELENILO NA BLAGDANSKOM STOLU Kad iz glave naraste pšenica

Darija Žganec iz Gornjeg Kraljevca odlučila je promijeniti uobičajeni način sijanja božićne pšenice, pa je njena pšenica na kraju proklijala iz 'glave'...

Božićna pšenica donosi prirodno zelenilo na blagdanski stol, te priziva plodnost njiva, najčešće ju sade djeca. Vođena tom premisom, nezaposlena, ali ne i besposlena učiteljica razredne nastave Darija Žganec (26) iz Gornjeg Kraljevca odlučila je redizajnirati način sijanja pšenice, pa je njena pšenica na kraju proklijala iz ‘glave’. 

Točnije, glava snjegovića i medvjedića koje ova kreativna dama izrađuje za djecu prijatelja i poznanika.

– S izradom snjegovića od božićne pšenice sam započela prošle godine, a ove godine sam zahvaljujući idejama s interneta kreirala i medvjediće, ježa i gusjenice, kaže Darija, te nas upućuje u proces izrade:

– U staru najlonku uguram piljevinu te ju oblikujem u željeni oblik, na vrh dodam pšenicu te sve zajedno zalijepim. Po zalijevanju, piljevina čuva vlagu i pomaže klijanju pšenice, a kad pšenica naraste, postaje kosa snjegoviću ili bodlje ježu.

Darija figure na kraju ukrašava i crtežima ili ih odjene u predmete koje od vune isplete njena majka Daliborka, a kako ističe, nakon toga treba samo malo vode za božićnu čaroliju. 

KREATIVKA

Međutim, tu ne staje njena kreativnost. Osim figura od piljevine i najlonki, Darija kreira i ukrasne okvire u koje lijepi figure izrađene od kamena, a rado će se uhvatiti i u koštac s dizajniranjem obavijesti i plakata. Darija je i predsjednica Savjeta mladih u općini Vratišinec, aktivna je i vatrogaskinja DVD-a Vratišinec te obnaša dužnost voditeljice vatrogasne mladeži, pa stalno ima posla:

– Kada zatreba, s kolegama osmišljavam i blagdanske dekoracije za potrebe ukrašavanja javnih prostora, a zadnje što smo kreirali je adventski vijenac u centru Vratišinca, napominje D. Žganec te nam otkriva jednu tajnu:

– Pištolj za vruće lijepljenje – alat je bez kojeg bi bilo nemoguće bilo što izraditi.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3476

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije