SUSRETI

VRIJEDNA ZBIRKA OBITELJI VUJIĆ IZ NOVAKOVCA Duh prošlih vremena šapće sa zidova

Starinski predmeti Milana podsjećaju na djetinjstvo, a skupljene predmete i znanje želio bi jednog dana ujediniti i u pravu etnozbirku...

U dvorištu obiteljske kuće Milana (70) i Slavice Vujić (55) iz Novakovca vrijeme kao da je stalo. Orme, rude, zubače, kravlja zvona i niz oruđa i predmeta iz prošlosti privlače poglede prolaznika.

– Bilo je nekada toga i više, imali smo i kola i plugove, ali zbog vremenskih uvjeta drvo je propadalo te nam je ostalo ovo što vidite. Starinske predmete skupljam već 15-ak godina, otkad sam u mirovini. Prijatelji znaju da volim starine, pa mi ih poklanjaju, priča nam Milan.

>> VRIJEDNA ZBIRKA OBITELJI VUJIĆ IZ NOVAKOVCA Duh prošlih vremena šapće sa zidova

– Bitno da predmet ostane originalan, bez obzira u kakvom je stanju. Drvo pošmirglam, potom tretiram protiv nametnika i na kraju sve obojim i izložim, opisuje nam svoj hobi Milan, inače rođeni Mariborčanin, odrastao na kmetiji.

Starinski predmeti ga podsjećaju na djetinjstvo, a skupljene predmete i znanje želio bi jednog dana ujediniti i u pravu etnozbirku:

– Ti predmeti se već danas teško nalaze, a za 20-ak godina ljudi više neće znati čemu je što služilo. Djeca danas i krave gledaju u zoološkom vrtu, a ja želim ostaviti nešto od naše povijesti unucima, dodaje naš sugovornik.

Zato su predmeti koje Milan skuplja uglavnom vezani uz ratarstvo i stočarstvo, pa da Tin (7), Franka (4) Dijana (3) i Šimun (2), kao nasljednici djedove baštine, nauče ponešto o tome ‘kak se nekad delalo i živelo’.

– Održavanje i briga o predmetima košta, ali to volim, imam srca za zbirati, a unuci će isto nešto naučiti, napominje nam Milan.

MINIJATURE

A da je Milan uistinu sakupljač, dokazuju nam police pune keramičkih figurica. Njih je naš sugovornik izložio u dvorišnoj sjenici. Uz figurice tu su i minijature kola, kuružnjaka, mlina i splavi… a sve okruženo cvijećem.

Slavica se bavi kaktusima, a Milan je više orijentiran na druge vrste, te uređivanje staza i gredica.

Milanova želja je jednog dana formirati etnozbirku Novakovca, pa poziva sve koji imaju stare predmete s kojima ne znaju što bi, da mu te predmete daruju. Mogu se javiti putem mobitela 098 90 857 13, a Milan će rado predmete preuzeti skupiti, obnoviti pa izložiti.

– Sve ovisi o financijama i količini skupljenih predmeta. Ukoliko bude mogućnosti, izgradili bismo i nadstrešnicu tj. izložbeni prostor dostupan svim zainteresiranima, dodaje Milan.

* Preuzeto iz Lista Međimurje, broj 3469

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije