Ako još danas niste, pojedite barem jednu jabuku kako biste očuvali zdravlje
– Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!, poznata je
narodna poslovnica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Upravo
na današnji dan, 20. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka,
koju je započela 1990. godine u Londonu organizacija Common
Ground s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i
demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj
uzgajaju.
Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske
raznolikosti koju je neophodno očuvati. S vremenom su
tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu
prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge
promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani
ljudi.
Jabuka se spominje u mnogim pričama i mitovima, a poznati grčki
mit govori nam da je grčka boginja svađe Eris bacila
jabuku između tri najmoćnije božice Olimpa, Heru, Afroditu i
Atenu, na jabuci je pisalo ‘za najljepšu’. Naravno božice se
međusobno nisu mogle dogovoriti koja je najljepša pa su za sud
pitale trojanskog princa Parisa.
Afrodita potajno Parisu obeća najljepšu ženu na
svijetu Helenu, da za uzvrat nju proglasi najljepšom božicom
Olimpa. Paris pristaje, proglasi Afroditu najljepšom i dobi
Helenu te tako izbije Trojanski rat u kojemu nakon deset godina
rata Grci opljačkaše i razoriše Troju do temelja.
Jedan drugi mit, onaj biblijski o Adamu i
Evi pripovijeda nam da je Eva ubrala jabuku sa zabranjenog
drveta znanja. Kad Adam i Eva probaše plodove sa toga drveta,
spoznaše svijet i shvatiše da su goli. Za kaznu ih Bog protjera
iz rajskog vrta. Tako je jabuka postala simbolom znanja ali i
grijeha (jabuka = lat. malus, zlo = lat. malum).
Često nam se događa da u svakodnevnoj prehrani zaboravimo na
vrijednost voća. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore,
prosječna potrošnja jabuka po stanovniku u Republici Hrvatskoj
iznosi 15 kg godišnje. Jabuka spada među najkorisnije namirnice
za zdravlje organizma jer je bogata vitaminima C, A, E, B1, B2,
B6, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom,
željezom, magnezijem i ugljikohidratima.
U jabuci ima 85 do 90 % vode pa stoga uspješno osvježava i gasi
žeđ. U kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih
sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je
učinkovita u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od
prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog
crijeva.,
Domaća jabuka je porijeklom iz Azije, a prvotno je uzgajana u
Turskoj i Kavkazu odakle se proširila po Europi. Jabuke su
uzgajali stari Feničani, Grci i Rimljani, a Aleksandar
Veliki je jednu vrstu jabuke donio u Grčku oko 300.
g.p.n.e. Iz doba Rimljana potječe uzrečica “od jajeta pa sve do
jabuke” jer je bilo uobičajeno da se obrok započne jajetom, a
završi jabukom. Karlo Veliki naredio je sadnju jabuka u
franačkim zemljama oko 800. godine. U Ameriku jabuka stiže sa
Engleskim kolonizatorima oko godine 1600.
Jabuke su biljke drvolika ili grmolika oblika s bijelim ili
ružičastim cvjetovima koji cvatu u travnju i svibnju. Jabuka je
prozvana kraljicom voćaka i pripada rodu iz porodice ruža, a
znano je za oko 25 raznih vrsta jabuka. Danas je domaća jabuka
najrasprostranjenije voće sa oko 8000 poznatih sorti jabuka.
Divlja ili šumska jabuka raste u Europi samoniklo u svijetlim
listopadnim šumama.
Jabuka pozitivno utječe i na funkcioniranje bubrega, jetre i
žuči. Zbog kalcija i fosfora koji sadržava, jabuka dobro utječe
na izgradnju kostiju i zubi, pomaže pri sprječavanju karijesa čak
bolje nego pranje zubi. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče
izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa uz ostalo na taj
način pogoduje i mršavljenju. Zahvaljujući karotinu štiti i od
utjecaja štetnih UV-zrake.
Zato ako još danas niste, pojedite barem jednu jabuku kako biste
očuvali zdravlje.