MURSKO SREDIŠĆE

ZLATNE RUKE ZLATKA BELŠIJA Ellijev svijet željeza i šarafa

Umirovljeni konobar Zlatko Belši (60) iz Murskog Središća, svima je poznat po nadimkom Elli, a susjedi ga znaju kao zaljubljenika u motocikle te člana Motokluba MC Miners

Zbog ljubavi prema motociklima motori, lanci i ostale slične stvari, postali su njegova inspiracija, pa se Elli, kad je počela pandemija, premjestio u radionicu iz koje danas izlaze svjetiljke, satovi, namještaj… sve čega se Elli dosjeti.

– U mirovini sam i zbog problema s vidom više ne vozim motocikl, pa sam tražio nešto čime se mogu baviti za vrijeme pandemije, ističe vješti majstor i samouki umjetnik te dodaje:

– Došla mi je ideja i počeo sam šrafati stare komade željeza, pa su nastali prvi satovi, a kasnije i sve ostalo.

Recikliranje

Kolege koji popravljaju motocikle neispravne dijelove stavljaju na stranu i čuvaju za našeg sugovornika, tako da Elli uvijek ima sirovine, a nešto željeza se nađe i na otpadu. 

– Dosad sam izradio oko 150 različitih instalacija, za jednu mi treba oko 14 dana, a neke imaju i po 40-50 kilograma. Zbog problema s vidom ne mogu variti, pa je sve spojeno isključivo vijcima, ističe Elli te dodaje da pravila u radu nema.

– Ponekad krenem raditi jedno, a na kraju ispadne nešto čisto drugačije. Sve zavisi o mogućnostima spajanja šrafa te inspiraciji.

Napomenimo da Elli nikad prije nije radio sa željezom i strujom, pa kad zatreba, strujne instalacije spoji sin, mehatroničar Luka. 

Ellijeve instalacije završile su i diljem Europe jer ih izrađuje i kao suvenire, pa ih članovi njegovog moto kluba odnose kolegama koje posjećuju.

– Lijepo je kad dođeš negdje u Belgiju, Poljsku ili Austriju i vidiš svoju rukotvorinu na zidu nekog moto kluba, zaključuje Elli. 

* Tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3465

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije