U Čakovcu otvoren prvi mali dućan Humana nova

Socijalna zadruga Humana Nova danas je otvorila Mali dućan Humana nova u Čakovcu koji je lociran na adresi Kralja Tomislava 10 (iza Doma umirovljenika Čakovec, ulaz iz Uske ulice). Dućan je prvi u nizu nekoliko takvih koji će se otvoriti u narednih nekoliko mjeseci u sjeverozapadnoj Hrvatskoj (već idući otvara se na prvi dan proljeća, 21. ožujka u Varaždinu na adresi Ivana Kukuljevića 28).

Na otvorenju je Stjepan Mikec iz Autonomnog centra – ACT predstavio djelovanje udruge, vrijednosti na kojima počiva njezino djelovanje te planove na području razvoja socijalnog/društvenog poduzetništva i eko-društvene ekonomije.

 
Teo Petričević iz CEDRA Čakovec detaljnije je upoznao prisutne s konceptom i kontekstom djelovanja društvenih poduzeća, zadrugarstvom i njihovom važnošću u lokalnom ekonomskog razvoju. Socijalnu zadrugu Humana Nova, područje njezinog djelovanja, aktivnosti i planove, kao i sam koncept Malog dućana Humana Nova u Čakovcu predstavila je članica zadruge Danijela Zoroja.

Na samom kraju, Branko Baksa iz Udruge tjelesnih invalida Međimurja dao je svoje viđenje razvoja socijalne zadruge, naglasivši kako upravo ovakvi poduzetnički modeli mogu pomoći zapošljavanju marginaliziranih skupina, smanjenju siromaštva i održivom razvoju lokalne zajednice. Ujedno je pozvao sve okupljene na solidarnost i pomoć u promociji Humane Nove.

Što su zapravo Mali dućani Humana Nova?

Kao prvo, to nisu klasični second-hand shopovi – u Malim dućanima Humana nova ne prodaju se uvezeni rabljeni odjevni predmeti iz Europske unije. Socijalna zadruga Humana Nova sakuplja, sortira i reciklira odjeću iz lokalne zajednice! Također, prodaje i proizvode koji nastaju na kreativnim radionicama udruga osoba s invaliditetom iz Međimurske županije.

Kao drugo, po pristupačnim cijenama u može se pronaći kvalitetnu nova, nošena i/ili reciklirana ženska, muška i dječja odjeća, kao i odjeća za bebe (od 0 do 24 mjeseca) te će se svakodnevno asortiman nadopunjavati novom odjećom.

 

I kao treće, osim pozitivnog ekološkog utjecaja, kupnja dućanu Humana Nova korisna je za razvoj lokalne zajednice i društva u cjelini. Kako? Socijalna zadruga Humana Nova potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba. Svojim djelovanjem aktivno i izravno doprinosi izgradnji društva tolerancije i suradnje te pomaže socijalno isključenim osobama i njihovim obiteljima unaprijediti njihovo samopouzdanje i kvalitetu života.

Radno vrijeme Malog dućana Humana Nova u Čakovcu je ponedjeljak – petak od 10 do 17 sati, te u subotu od 8 do 13 sati, a način plaćanja je isključivo gotovinom. Detaljnije informacije potražite na internetskoj stranici www.humananova.org ili putem telefona 099 249 6888.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije