
- Kupio sam kartu za Španjolsku, a nemam još ni smještaj. Ali želim raditi kod najboljeg na svijetu - rekao je Eugen
Posebna je čast biti nagrađen za trud, predanost i rad u intenzivnom okruženju kao što je restoranska kuhinja, a kada, osim gostiju, to prepozna i struka u koju se ubrajaju brojni veliki hrvatski chefovi, ista ta nagrada dodatno dobiva na težini i postaje još slađa, piše Jutarnji list.
Na dodjeli nagrada Dobri restorani, održanoj u ponedjeljak, 20.
rujna, tako je upravo veliko priznanje i nagrada Andrej Barbieri
za mladog chefa u usponu pripala 23-godišnjem Eugenu
Žiniću iz Čakovca. Skroman, ali ambiciozan, Eugen je
odmah po dodjeli priznao kako nagradu nije očekivao te da ga je
iznimno razveselila, a potom se s kolegom i prijateljem
Matijom Bogdanom, s kojim je posljednjih godinu
dana proveo u kuhinji zagrebačkog restorana Mano, također
nagrađenog titulom Najbolji restoran visoke kuhinje, nastavio
veseliti svojim uspjesima.

– Drago mi je da su me ljudi odabrali, to mi baš jako puno znači i super mi je motivacija za dalje, definitivno mi je dalo snagu, a to mi sada baš i treba, rekao je.
Možda manje poznato, no Eugen je karijeru započeo u čakovečkoj Mundoaki, kuhajući u kuhinji chefa Marka Palfija. Rekao nam je kako se nakon upisane “pogrešne” srednje škole odlučio preusmjeriti u kuharsku, a zatim je jednog dana pokucao chefu Palfiju na vrata i skromno ga zamolio za posao.
Kroz cijeli je period proveden u kuhinji čakovečke Mundoake slušao priče o sjajnom Ledburyju, u kojem su svojevremeno kuhali i sam Palfi i Bogdan, a zatim uspio dobiti mjesec dana stažiranja u tom, jednom od najznačajnijih restorana na svijetu uopće. Kako nam je rekao, nije dvojio ni trenutka već je spakirao kofere i zaputio se u London. Tamo je najprije proveo, dodaje, najuzbudljivijih mjesec dana u životu. Nakratko se vratio kući, a zatim je ponovno stigao poziv iz kuhinje velikog Bretta Grahama i ponuđena mu je stalna pozicija u restoranu.
“O Ledburyju su mi pričali i Matija i Palfi i jako me
zainteresiralo, htio sam barem probati doći tamo i kad sam dobio
staž, bio sam baš jako sretan”, rekao nam je Eugen.

“Idem u Španjolsku, u Madrid, nemam ništa riješeno, čak ni
smještaj, ali velika mi je želja raditi u restoranu DiverXO kod
chefa Dabiza Muñoza koji je proglašen najboljim
chefom na svijetu po izboru The Best Chef. To je restoran o kojem
sam puno slušao, jako je specifičan i zbog tog mjesta sam zapravo
zavolio kuhanje. Zadnja dva tjedna učim i španjolski. Jednostavno
razmišljam pozitivno pa ćemo vidjeti što će se dogoditi”, rekao
je za Jutarnji list.

Cijeli tekst pročitajte na Jutarnji.hr.