Čakovec: U Perivoju Zrinskih uklonit će se 34 stabala

Čakovec: U Perivoju Zrinskih uklonit će se 34 stabala

Tijekom 2011. godine, Javna ustanova i Grad čakovec potpisali su sporazum o zajedničkom financiranju Studije koju izrađuje Hrvatski šumarski institut Jastrebarsko, a kojom se utvrđuje inventarizacija i analiza zdravstvenog stanja stabala u Perivoju Zrinskih i prijedlog Mjera za zaštitu stabala na području istog. Spomenuta ustanova i Grad temeljem suradnje upravljaju i održavaju ovaj Spomenik parkovne arhitekture.

Prvim terenskim obilascima djelatnika Hrvatskog šumarskog instituta utvrđen je popis stabala koje treba HITNO ukloniti iz Perivoja. Ustanova je tijekom veljače 2012. godine ishodila potrebno dopuštenje za radove uklanjanja stabala te će tijekom narednih mjesec dana ukloniti 34 stabala (temeljem prvog dijela Stručne podloge – Zdravstveno stanje stabala u SPA Perivoj Zrinski u Čakovcu u kojem je za svako pojedino stablo Hrvatski šumarski institut utvrdio zdravstveno stanje i preporuku radnji).

Radove na uklanjanju će obavljati GKP ČAKOM od 12. ožujka (pa do sredine travnja), a financijski trošak će podmiriti Grad Čakovec.

Paralelno s ovim radovima, Grad je od stručnog izrađivača naručio Program gospodarenja divljači u Perivoju Zrinskih s ciljem, između ostalog, dugoročnog rješavanja pitanja vrana. Radi se o problemu koji je aktualan već više godina u svim gradovima Hrvatske, ali je praksa pokazala da je Čakovec prvi u Hrvatskoj koji se s njime hvata u koštac sukladno propisima i pravilima struke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije