PROJEKT ZAŽELI ČAKOVEC

OSIGURANA SKRB ZA STARIJE SUGRAĐANE Renata, kaj bum ve bez tebe?

Od srpnja prošle godine do ovog kolovoza provodio se projekt Zaželi Čakovec, kojim je osigurana potpora starijim i nemoćnim osobama, njih ukupno 89, o kojima je skrbilo 16 dotad dugotrajno nezaposlenih žena

Jedna od njih bila je i gospođa Renata Kramar iz Peklenice, koja je na današnjoj završnoj konferenciji projekta, ne skrivajući emocije, iznijela svoje iskustvo rada na ovome projektu.

Po struci šivačica, nakon tri se radna desetljeća našla na burzi rada, a nakon dvije godine nezaposlenosti, pružila joj se mogućnost angažmana na ovome projektu i dodatne edukacije za gerontodomaćicu.

– Imala sam korisnike u Savskoj Vesi, Mačkovcu, Žiškovcu i Ivanovcu i doista mogu reći da to nije bio samo posao nego jedno lijepo životno iskustvo. Nakon 33 godine radnog staža, nikad mi u životu nije bilo toliko teško odraditi zadnji dan na poslu, jer mi nismo samo prale prozore i podove ili odlazile u dućan. Mi smo s našim korisnicima živjele cijele njihove živote – od vrtićkih i vojničkih dana, do onih najtežih, gubitaka životnih partnera ili djece, osvrnula se Renata Kramar na svojih godinu dana u projektu Zaželi Čakovec.

Kad joj je zadnjeg dana jedna korisnica postavila pitanje: – Renata, a kaj bum ve bez tebe, te su joj riječi, istovremeno gorke i radosne, bile najveća nagrada za odrađeni posao.

Upravo je razgovor i druženje iz kojih se razviju prava prijateljstva možda i najvrijedniji aspekt ovog projekta, istaknula je na završnoj konferenciji koordinatorica Iva Merdanović.

Uz Grad Čakovec kao nositelja, dodala je, partneri na projektu Zaželi Čakovec bili su i Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec i čakovečki područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta je 928.650,00 kuna, a bespovratna su sredstva osigurana iz državnog proračuna i Europskog socijalnog fonda.

Cilj projekta bio je omogućiti pristup zapošljavanju i tržištu rada dugotrajno nezaposlenim ženama, a istovremeno poticati socijalnu uključenost starijih i nemoćnih osoba na području grada Čakovca. Projektom su im, dakle, omogućene usluge održavanja stambenog prostora i okućnice, nabava i dostava namirnica, lijekova i ostalih kućnih potrepština, pomoć u pripremi obroka, pratnja liječniku, te razgovor i druženje, a sve su aktivnosti bile prilagođene pandemijskim okolnostima u svrhu zaštite zdravlja i korisnika i gerontodomaćica.

Upravo su se u vrijeme pandemije ovakvi projekti pokazali iznimno važnima, istaknula je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini, jer su u tim izvanrednim okolnostima brojni naši sugrađani tražili i trebali pomoć.

– Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u projektu, posebno našim ženama koje su se nesebično dale u pomoć starijim i nemoćnima. Vjerujem da su se neke od njih pronašle u ovome poslu i da će nastaviti s radom, a čim se otvore novi ovakvi projekti, Grad Čakovec će zajedno s Crvenim križem ponovo aplicirati i omogućiti daljnju provedbu, poručila je gradonačelnica Cividini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije