Večerašnji meni prilika je da se upoznate s tradicionalnim namirnicama ovog kraja i uživate u jelima s njima.
Nekako nakon Velike Gospe vjesnici jeseni najavljuju najšarenije
godišnje doba. Vrhunac je obilja, a mirisi zimnice šire se iz
svake kuhinje. Tako je i današnja Špajzkarta posvećena jeseni:
Subota, 28. kolovoza
Svinjski file sa suhim šljivama na kukuruznom kruhu
Punjena patka s Varaždinskom heljdom
Piramida od kestena
Večerašnji meni prilika je da se upoznate s tradicionalnim
namirnicama ovog kraja i uživate u jelima s njima. Heljda je
nekada uz krumpir, bila osnovna seljačka hrana. Zbog svojih
hranljivih sastojaka vrlo je važna za prehranu jer sadržava mnogo
bjelančevina i mineralnih sastojaka, a iz nje se dobiva brašno,
od kojeg se rade ţrganci, rezanci, štrukli i zlevanke, dok se iz
oljuštenih sjemenki dobiva heljdina kaša, koja se koristi u
modernoj prehrani kao samostalno jelo ili kao prilog drugim
jelima. Danas heljda u društvu tuste punjene patke s kestenom za
kraj garantira vrhunski oblizek.
Svoje umijeće u pripremanju slanih i slatkih delicija prikazat će
nagrađivani kulinarski majstori restorana Minerva Varaždinske
Toplice.
Uz delicije sljubili smo Sauvignon 2019. od Vinarije Šafran,
Manzoni 2020. (nagrađen na Decanteru 2021.), Pinot sivi iz 2020.
godine, ili kasnu berbu Graševina 2015. (nagrađena na Decanteru
2021.).
Popularna cijena tanjura je 25 kuna, čaše vina 10 kuna, a radno
vrijeme za degustaciju “Oblizeka Varaždinske županije” od 18 do
23 sata kada dvorište Varaždinske županije na Franjevačkom trgu 7
postaje mjesto susreta, druženja, uživanja u enogastronomiji, no
prije svega i mjesto gdje je lijepo doći i osjećati se dobro.
Vidimo se!