Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske započela je novi projekt "Celijakija i pridružene autoimune bolesti" . Projekt sufinancira Međimurska županija
Tim projektom želi se upozoriti na celijakiju (glutensku
enteropatiju) kao veoma ozbiljnu bolest ako se ne prepozna na
vrijeme te ukazati na povezanost celijakije s drugim autoimunim
bolestima. Osim članova obitelji i određene skupine ljudi imaju
povećan rizik za razvoj celijakije.
Najvažnija rizična skupina su oboljeli od neke druge autoimune
bolesti kao što su dijabetes tip 1, autoimune bolesti štitnjače,
autoimune bolesti jetre, Sindrom Downov, Sindrom Turner… pa se
u ovim skupinama bolesnika savjetuje tražiti celijakiju.
U sklopu projekta “Celijakija i pridružene autoimune bolesti” 9.
srpnja 2021. U Dvorani za Društvene djelatnosti Općine
Strahoninec održana su tri predavanja od strane stručnjaka na
polju celijakije, psihologije i nutricionizma u kojima su
obuhvaćene najvažnije teme vezane uz osobe oboljele od autoimunih
bolesti.
Igor Šegović dr. med.,spec.
ped.,sub.spec.gastroenterolog prisutnima je govorio o celijakiji
ili glutenskoj enteropatiji, autoimunoj kroničnoj bolesti te
povezanosti celijakije s drugim autoimunim bolestima, njihovim
simptomima i kako ih prepoznati te samom liječenju. Naglasio je i
da u konačnici sve bolesti započinju u crijevima te važnost
dosljednog pridržavanja striktne prehrane bez glutena.
Tihana
Đumić mag. psych. govorila je o psihološkim i
psihosocijalnim aspektima glutenske enteropatije . Također je
naglasila da je to područje u preuskoj mjeri obuhvaćeno i dosta
rijetko prezentirano javnosti te se u manjoj mjeri istražuje od
drugih očitijih simptoma vezanih uz ovu kompleksnu i još uvijek
nedovoljno poznatu bolest.
Davor
Hostić dipl.ing.preh.teh.,univ.spec.nutr. započeo je
svoje izlaganje poučnom izrekom Hipokrata “Neka hrana bude tvoj
lijek, a lijek neka bude tvoja hrana”. Sudionike je upoznao s
pravilnom, nutritivno vrijednoj prehrani bez glutena koja je
jedini lijek za oboljele od celijakije ali i pridonosi općem
stanju oboljelih od drugih autoimunih bolesti. Naglasio je da
pravilna prehrana kod osoba oboljelih od autoimunih bolesti mora
sadržavati što više prirodnih namirnica a manje procesuirane
hrane.
Sva tri izlaganja bila su izuzetno edukativna i zanimljiva a svi
sudionici čuli su nove informacije koje će im pomoći da se lakše
nose sa svojim autoimunim bolestima. Mišljenje istih je da nakon
postavljanja dijagnoze treba u liječenje uključiti psihologa i
nutricionista uz čiju bi se pomoć osobe lakše nosile sa
simptomima a time imale bolju kvalitetu života.
U projektu su sudjelovale osobe oboljele od dijabetesa tip 1 te
osobe oboljele od autoimune bolesti štitnjače koji su i
pristupili testiranju na celijakiju testovima Celiac BIOCARD
profesional. Testiranje je vodila članica udruge oboljelih od
celijakije sz Hrvatske Đurđica Baksa Aslani,
prvostupnik sestrinstva.
U sklopu projekta izdana je i knjižica s receptima “Prirodni
namazi bez glutena” koja je predstavljena a svi prisutni
isprobali su namaze pripremljene od namirnica koje prirodno ne
sadrže gluten i jednostavni su za pripremu. Recepte za knjižicu
izradile su članice udruge Đurđica Baksa Aslani, koja je i
pripremila namaze, te Lucija Kalšan. Voditeljica
projekta je predsjednica udruge oboljelih od celijakije sz
Hrvatske Marija Goričanec.