POGUBNE POSLJEDICE

MAČKOVČANI OGORČENI CRPLJENJEM VODE IZ MARTICE ‘Do jutra će ribe isplivati naglavačke’

U nadi da ih sutra ujutro u njihovoj maloj prirodnoj oazi neće dočekati apokaliptični prizori pomora riba, Mačkovčani željno iščekuju odgovore od nadležnih

Posljedice jučerašnjeg crpljenja vode iz ribnjaka Martice u Mačkovcu, o kojem smo pisali na našem portalu, vidljive su već danas, a mogle bi se pokazati još pogubnijima, upozoravaju mještani Mačkovca.

>> Mačkovčani ogorčeni crpljenjem vode iz Martice

– Do jutra budu ribe plivale naglavačke, ogorčeno govori Zlatko Toplek.

Među brojnim je lokalcima koji ovdje već 25 godina love ribu, i ne pamti da je ribnjak ikad izgledao ovako.

Inače bistra površina Martice danas je prekrivena prljavim pjenušavim talogom, a iz ribnjaka se čuje i tiho pucketanje.

– To su ribe koje se bore da dođu do kisika. Tu je oko tisuću kilograma ribe i vidi se i čuje da će vjerojatno doći do uginuća, pokazuje nam Zlatkov sin, Tomislav Toplek, ujedno i član Vijeća mjesnog odbora Mačkovca.

Tomislav Toplek

Dodaje i da nisu ugrožene samo ribe, nego i kornjače i druge životinje koje žive u ribnjaku, kao i one iz okolne šume koje ribnjak koriste kao pojilište.

Problem je nastao jučer oko 13-14 sati, kad je, govori nam Tomislav Toplek, jedan poljoprivrednik traktorom počeo prazniti ribnjak i vodom natapati svoja polja u blizini. Mještani su ga u tome pokušali zaustaviti, a na teren su izašli i komunalni redar Grada Čakovca i policijski službenici.

– Doznali smo od komunalnog redara da im je dotični poljoprivrednik predočio dozvolu Hrvatskih voda, u čijoj je ribnjak nadležnosti, prema kojoj iz jezerca smije crpiti vodu. Pogledajte, vodostaj je niži barem za 20-25 centimetara, i ako se računa samo površina vode, ispumpao je nekih tisuću kubika vode. U vrijeme najveće žege kad voda ionako sama isparava, a sad je se još dodatno crpi. Voda je već sad topla kao u bazenu, a što je vode manje, brže se zagrijava i to je pogubnija za riblji fond, govori Tomislav Toplek.

Dogodi li se ono najgore, dodaje, netko će morati snositi sankcije, a šteta će biti već i ako ugine samo jedna riba, ističe.

Okupljeni mještani, među kojima su i Mijo i Nada Lukša i Vesna Mihalić, dodatno su ogorčeni jer je navodna dozvola izdana na sedam dana, što znači da bi se crpljenje vode moglo i nastaviti, a tek bi to, kažu, bila prava katastrofa.

– Ribnjak je u nadležnosti Hrvatskih voda, a proteklih je dvadesetak godina, donedavno, bio u rukama Udruge prijatelja Martica. Koliko znamo, samo temeljem usmenog dogovora. Nije se ni tad baš nešto ulagalo, ali Hrvatske su vode još gori gospodar. Ruševine kućice Udruge još tamo stoje, i dio stabala samo je srušen i tako ostavljen, a na sve to sad još i ovo, ogorčeni su.

Odgovore su, kažu, pokušali dobiti i od Hrvatskih voda, ali tijekom vikenda nisu u tome uspjeli, a upit će nadležnima stići i s naše adrese.

U nadi da ih sutra ujutro u njihovoj maloj prirodnoj oazi neće dočekati apokaliptični prizori pomora riba, Mačkovčani odgovore željno iščekuju.

Mjehurići na površini u nedjelju ujutro (Foto: Tomislav Toplek)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije