ŠUMSKA VILA

STUDENTICA GLUME I MEDIJA ENA JAGEC Istraživanje zvuka uz milozvučni šapat gljivama

Ena Jagec je 21-godišnja djevojka iz Savske Vesi, studentica treće godine preddiplomskog studija glume i medija na Akademiji primijenjene umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, gdje upravo uprizoruju Gospodu Glembajeve

– S 12 godina upisala sam Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec. Počela sam u predstavi Vjetropljus gdje sam glumila proljetni povjetarac. To mi je otvorilo neki novi portal izražavanja. Završila sam za medijskog tehničara, audiovizualna umjetnost je moja druga ljubav. Bila sam u dilemi što upisati, a na kraju je ispalo da je ovaj fakultet odličan spoj svega. Ima i glume i filma i montaže i dokumentarca. Tako se mogu jako široko izražavati, kaže Ena Jagec.

Zadnjih godinu dana počela se više baviti zvukom i istraživati ga. Na studentskom filmskom festivalu u Rijeci s kolegicom Klarom Modrić napravila je kratku zvučnu instalaciju na temu pandemije i izolacije. Potom je na umjetničkoj koloniji na Cresu došla na ideju o audio performansu o gljivama koji je predstavila na nedavno održanom Art forest festivalu u Nedelišću.

– Ljekovite gljive su mi jako zanimljive. Odlazim u šume i počela sam ih brati. Javila sam se za Art forest u Nedelišću i bilo mi je predivno kad su došla djeca. Htjela bih i dalje raditi takve prikaze i u edukativne svrhe. Gljive su organizmi sličniji životinjama nego biljkama. Osjećam povezanost s njima, priča Ena Jagec

A kad je riječ o bijelim rogovima koje je nosila u šumi, tijekom prikaza, kaže da su dijabolički (?).

– Izradila ih je moja prijateljica Ema Mezga iz Čakovca. Ne bih rekla da sam bila vila, prije neki šumski entitet koji razgovara s gljivama usred bršljana. U takvim prikazima koristim ružmarin, bršljan i borove iglice, kaže.

Voli prikaze jer se u njima osjeća slobodno, nesputano. U kazalištu se ponekad osjeća kao zatvorena u kocki. Nastavit će istraživati zvuk i tko zna što nas čeka nagodinu u mističnoj šumi kod lovačkog doma u Nedelišću.

* Tekst preuzet iz Lista Međimurje, broj 3451

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije