zbirka pjesama 'zlevanka'

DVIJE LJUBAVI NADE KUNŠTEK Predstavljena zbirka pjesama Međimurke iz Opatije

'Kak se zleva zlevanka, tak se zlevaju jedna po jedna ove moje popevke'

Rođena Čakovčanka, diplomirana ekonomistica Nada Kunštek djetinjstvo i mladost provela je u rodnom gradu, nakon čega seli u Opatiju gdje i danas živi i stvara.

Pjesništvom se bavi  još od gimnazijskih dana kada su joj neke pjesme bile objavljivanje u tjedniku “Međimurje”. Iako nikada nije potpuno prestala pisati, pjesničkom stvaralaštvu intenzivnije se ponovo posvećuje nakon 2000. godine. U svojim pjesmama najviše priziva sjećanja na rodni kraj, stare običaje i stara jela rodnoga kraja. Skupila ih je u zbirku pjesama koje je nazvala “Zlevanka”.

Drugo, kako sama kaže opremljenije izdanje zbirke izašlo je lani, no prilika za predstavljanje zbog pandemijskih uvjeta je bila tek sada. Pred prijateljima i poznanicima Nada je predstavila “Zlevanku” u čakovečkim Lovačkim dvorima. 

– To su vam stihovi koji su se jednostavno zlejali. Znate kak se zlevanka zleje, tako meni dođe neka pjesma, ja ju jednostavno zlejem, napišem. To su većinom međimurske pjesme, ali ima neke koje sam u ratu pisala kao zahvalnost  Austriji za podršku na njemačkom i na hrvatskom jeziku. Ima pjesama pisanih i na standardu, ali većina je ipak na kajkavskom, kaže Nada. 

U programu predstavljanja zbirke pjesama “Zlevanka” Nade Kunštek, kazivanjem stihova sudjelovao je  njen nekadašnji razredni kolega, Dragutin Katalenić, urednica tjednika “Međimurje” Željka Drljić koja je pisala predgovor za zbirku i Srećko Krištofić koji je izveo nekoliko uglavnom međimurskih pjesama. 


Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije