TALENTIRANA GLAZBENICA

REBECCA POSAVEC Školovanje nastavlja u Los Angelesu: Broadway više nije tako nedostižan!

​Kad je kao desetogodišnja djevojčica 2011. godine stala na veliku pozornicu jednog televizijskog showa, prvi je put naglas ime Rebecce Posavec iz Pribislavca spojeno s onim Broadwayjskog kazališta

Iako je oduševila publiku, Rebecca se tadašnjom pozornošću javnosti nije previše zanosila. Marljivo je radila i brusila svoj neosporan glazbeni talent, najprije u Osnovnoj umjetničkoj školi Miroslava Magdalenića, gdje je svirala harmoniku, a kasnije u Glazbenoj školi Varaždin, gdje je paralelno pohađala smjerove solopjevanja i teorije.

I tako je ona mala Rebecca koja je svojim glasom i nastupom osvojila brojna srca danas odrasla, ali san o Broadwayju i dalje je živ. Još je uvijek dalek, kaže ona skromno i prizemljeno, ali više se ne čini tako nedostižnim jer ujesen putuje u SAD i započinje preddiplomski studij vokalne izvedbe na sveučilištu Los Angeles College of Music.

– Uzbuđena sam, ali istovremeno me i strah, iako se nikad nisam bojala putovanja, projekata, novih ljudi i jezika, ali ovo je ipak nešto drugo. Očekujem da ću otkriti nešto novo o sebi, vidjeti je li mi glazba doista suđena i hoće li me usrećiti, ali pritom ništa ne obećajem, niti samoj sebi. Dosad sam se nebrojeno puta uvjerila da život piše nevjerojatne priče i imam otvoreno srce, pa što je suđeno, neka bude, govori mlada Rebecca.

Scena ju je veselila cijelog života, dodaje, a kroz rad na mjuziklu ‘Glazba srca mog’, u koprodukciji Glazbene škole u Varaždinu i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, shvatila je, kaže, da je možda više zanimaju suvremeniji glazbeni žanrovi nego klasika. S obzirom na to da studija suvremene glazbe, ne samo pjevanja nego i produkcije, nema u Hrvatskoj, pa ni u Europi, znala je da će, želi li krenuti u tom pravcu, morati donijeti neke teške odluke.

Odlučila je stoga, nakon mature, uzeti godinu dana pauze, zaposlila se i krenula u potragu za sveučilištem na kojem bi mogla studirati ono što želi, a koje usto nudi i stipendije za međunarodne studente, bez kojih je studij u Americi doista teško financirati.

– Toliko sam sve prokopala da mogu reći da sam maturirala i američki sveučilišni sustav i financije! Sam proces prijava izuzetno je stresan i skup, jer se prijavljuješ na više sveučilišta, a ja sam primljena na dva. Odlučila sam se za LACM jer je to bila izvediva opcija, drugo je čak i uz stipendiju bilo preskupo ne samo za hrvatski, nego i za europski standard, pojašnjava.

Na LACM-u, smještenom u Pasadeni, gradu tek pola sata udaljenom od samog Los Angelesa, stipendija će joj pokriti dio školarine kroz iduće četiri godine, a sve ostalo morat će sama. No, već će se snaći, kaže Rebecca, jer je u svojoj obitelji, tati Dejanu, mami Patriciji i mlađem bratu Parisu uvijek imala veliku potporu i oslonac.

– Bez njih ništa od ovoga ne bi bilo moguće, a tu su i moji profesori iz Glazbene škole u Varaždinu, Blanka Tkalčić i Danijel Oto, zatim dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender iz varaždinskog HNK-a, Karmen Kovačević Jambor iz Plesnog studija Vivone, te moja profesorica harmonike Senka Bašek Šamec bez koje ne bih bila tu gdje jesam, jer me prva usmjerila u daljnje školovanje, ističe Rebecca ljude kojima je iskreno zahvalna na znanju i iskustvu koje su joj prenijeli.

Svoje glazbeno obrazovanje sad će nastaviti u jednom potpuno drugačijem okruženju, uz profesore među kojima su i dobitnici prestižne glazbene nagrade Grammy, a osim što će i dalje raditi na svojemu pjevanju i glasu, posebno se veseli učiti o studijskome pjevanju, produkciji, pisanju i skladanju.

– Jako me veseli ta raznovrsnost i činjenica da ću naučiti dobro poznavati svaki segment svoje profesije, stvarno se ‘kužiti’ u ono što radim, govori Rebecca, svjesna da je idućih nekoliko godina čeka rad i samo rad, ali na to je, kaže, već naviknuta, jer bez rada, truda i strasti prema onome što radi, svjesna je, neće biti ni rezultata.

– Život nije ravna crta. Piše različite priče, ali na kraju sve dođe na svoje. Ne želim ništa forsirati, jer to nikad ne ispadne dobro. Radit ću na prilikama koje mi se pruže i pustiti da sve ide svojim tijekom, govori Rebecca.

Na pragu je dvadesete, ali zrači zrelošću osobe s mnogo više životnog iskustva, pa uz smijeh kaže da čovjek odraste preko noći kad prvi put podigne kredit u banci.

Od stresa oko prijava i iščekivanja rezultata, ovih će se dana kratko odmoriti, a onda je čekaju pripreme i organizacija za put u novo životno poglavlje, koje se dodatno kompliciraju i zbog činjenice da pandemija koronavirusa i dalje traje. No, sreća je, kaže Rebecca, što je epidemiološka slika u Kaliforniji jako dobra, pa se ujesen, pojašnjava, kampus planira u potpunosti otvoriti i nada se potpunom studentskom iskustvu.

Na financijskom doprinosu i potpori zahvaljuje i Međimurskoj županiji i Međimurskoj zakladi za obrazovanje dr. Vinko Žganec, te Općinama Pribislavec, Belica i Selnica, a raduje je i što neće biti jedina studentica iz Hrvatske, jer je LACM upisao i mladi Roko Blažević, pjevač koji je Hrvatsku 2019. godine predstavljao na Pjesmi Eurovizije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije