Međimurski psiholozi obilježili Tjedan psihologije

Povodom Tjedna psihologije koji se u Hrvatskoj obilježava od 20. do 26. veljače školski psiholozi Međimurske županije organizirali su predavanje i radionice na temu “Kako reći ne, a osjećati se dobro”.

Predavanje za učitelje i nastavnike svih međimurskih škola održano je u II. osnovnoj školi Čakovec i to u ponedjeljak, 20. veljače s početkom u 18 sati. Koji su komunikacijski stilovi, što je asertivna komunikacija, kako poboljšati svoje komunikacijske vještine – samo su neke od tema predavanja.

S ciljem poboljšanja i unaprjeđenja komunikacijskih vještina međimurskih učiteljica i učitelja te nastavnica  i nastavnika predavanje su održale mlade i vrsne međimurske psihologice: Irena Šestak iz OŠ Pribislavec, Kristina Horvat (OŠ Orehovica), Marta Vugrinec (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec), Lucija Matjačić (TIOŠ Čakovec) i Martina Barat (Gimnazija Čakovec), uz podršku svih ostalih školskih psihologa Međimurske županije.

Kada komuniciramo, koristimo obično tri komunikacijska stila. To su agresivni, koji traži svoja prava, a ne mari za drugu osobu u komunikaciji, zatim submisivni stil koji uključuje pasivno i pasivno-agresivno komuniciranje.

Kod pasivnoga stila komuniciranja, osoba  je potpuno podložna drugoj osobi, pa čak i na svoju vlastitu štetu, dok je kod pasivno agresivnoga stila zapravo prilično sarkastična, ”general nakon bitke”, žrtva i dr.

Najučinkovitiji komunikacijski stil je upravo asertivni stil, gdje osoba jasno na otvoren način kaže što misli i zna se izboriti za sebe, ali na takav način koji neće povrijediti drugu osobu. Takav način komuniciranja koristi tzv. “JA” poruke, a ne “TI” poruke, koje su najčešće napadačke, rečeno je na predavanju.

S ciljem osvješćivanja vlastitoga komunikacijskoga stila te rada na sebi i razvoja osobnih komunikacijskih vještina, nakon uvodnoga predavanja o asertivnosti, prisutni su kroz radionice vježbali asertivno komunicirati.

Dojmovi su bili odlični i svi su pošli kućama obogaćeni novim znanjima i vještinama uz spoznaju da rad na sebi i osobnom usavršavanju nikada ne prestaje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije