'GROFA JE BOŽJI BIČ TREFIL!'

PRIBISLAVEC Kome je posvećen obelisk zakriljen šikarom?

U Pribislavec je grof Felix von Orsini-Rosenberg došao voditi vježbe konjaničkih postrojbi i tu ga je zadesila - smrt...

Znate li tko je grof Felix von Orsini-Rosenberg i kakve veze ima s Pribislavcem? Upitali smo to i mještane, a jedini je nešto o njemu nešto načuo Dejan Košak iz obližnje Belice.

– Sjećam se da se nekad pričalo da je u Pribislavcu boravio neki grof i da mu se nešto dogodilo, ali detalje ne znam, rekao nam je Dejan.

O tadašnjoj važnosti grofa koji je 1905. posjetio Pribislavec najbolje govore njegove titule: bio je odlikovani podmaršal, kraljevski komornik te zapovjednik IX. pješačke divizije u Pragu.

U Pribislavec je došao voditi vježbe konjaničkih postrojbi i tu ga je zadesila – smrt. Pribislavčanima je taj događaj bio od izrazite važnosti, pa su mu podigli spomenik, a više informacija o tada za Pribislavec važnom događaju saznali smo od Daniela Ciglarića, zaljubljenika u povijest Međimurja:

Komunalni redar Mario Novak uz spomenik

– Grof Felix von Orsini Rosenberg umro je u Pribislavcu 15. srpnja 1905., najvjerojatnije od srčanog udara nakon pada s konja. Nakon sprovoda u Čakovcu, posmrtni ostaci preneseni su u Klagenfurt. Grof je bio omiljen među vojnicima, pa je na prvu godišnjicu njegove smrti, 1906. godine, podignut spomenik, otkrio nam je Daniel Ciglarić, te dodao da je događaj bio popraćen i vojnom paradom konjičke pukovnije te vojnom glazbom iz Zagreba.

Tri metra visok granitni obelisk još i danas stoji, no zakriljen šikarom sa stražnje strane nove školske zgrade. Krase ga pozlaćeni natpisi na hrvatskom, njemačkom i mađarskom jeziku. Spomenik je izrađen u Čakovcu, a oblikovao ga je tada poznati klesar Josip Trstenjak.

Otvorenju i blagoslovu spomenika prisustvovala je i udovica grofa, barunica Fany Henninger, kao i mnogobrojni časnici. Održana je i svečana parada, a dolazak su uveličali i predstavnici grada Čakovca.

U novinama Međimurje iz toga doba ostalo je zapisano:

– Orsini Rozenberg grof, prilikom jašenja je naglo vumrl vu okolici Zalaujvara (Pribislavca), jer ga je božji bič trefil. Pokojnog zapovjednika familija je sada na mestu nesreče dala stupa podiči u spomen na grofa, i ovog stupa otkritje tak svečanim kak cirkvenim putom je bila s velikom paradom. Na odkritje je vnogo došlo med oficerov i pozvani je bil takaj na ovu svečanost Csaktronya (Čakovca) varaš i svi csaktornyaiski uredi.

Općina Pribislavec grofu je posvetila nekoliko redaka u monografiji, a kako smo saznali od pročelnika Ivice Špikića, želja je da se spomenik premjesti s trenutačne lokacije (usred šikare) na neko mjesto dostupnije građanima.

– Osim povijesne važnosti, spomenik ima i edukativnu svrhu, pa bi ga trebalo premjestili negdje bliže školskoj zgradi. Djeci bi bio zanimljiv, a i Općini bi bilo lakše brinuti o spomeniku, istaknuo je.

Dotad, pristup spomeniku je praktički nemoguć. Progutalo ga je vrijeme i raslinje, baš kao što guta i uspomenu na grofa Felixa von Orsini Rosenberga.

* preuzeto iz lista Međimurje, broj 3449

Stara razglednica – svjedok otkrivanja i blagoslova spomenika (privatni arhiv Daniela Ciglarića)

Velikaši okupljeni na povorci 1906. u Pribislavcu (privatni arhiv Daniela Ciglarića)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije