Ljetni novitet je uspostava autobusnih linija koje bi povezale pet-šest odredišta u Gornjem i Donjem Međimurju
U Čakovcu su sagrađena dva nova kvarta,tamo se doseljavaju mladi
ikad nisam ni pomišljao da odem iz Međimurja, sjedeći na terasi
čakovečkog kafića Beška izgovara 33-godišnji Denis
Perčić.
– Puno se mladih iseljava, ali ovdje je super i kod nas vlada
suprotan trend. Za razliku od nekad kad se malo tko vraćao doma
sa studija iz Zagreba, danas se to promijenilo, mladi se vraćaju,
ali i doseljavaju iz drugih krajeva. Poslovne prilike su velike,
raste IT sektor, razvija se turizam, imamo dosta kvalitetnih
OPG-ova… Zbilja je puno mogućnosti. Nema tome dugo da su u
Čakovcu sagrađena dva potpuno nova kvarta. Stanovi su odmah
prodani. Život je tijekom tjedna kod nas puno smireniji, a opet,
ako poželiš nekamo otići, autocestom smo povezani i s Austrijom i
sa Slovenijom i sa Zagrebom – kaže Denis.
Miris sijena iz djetinjstva
On je u Zagrebu završio multimedijalni dizajn, nakon studija se
vratio kući i posljednjih sedam-osam godina u Čakovcu ima studio
“Reci da”. – Ne bavimo se vjenčanjima – smije se pa dodaje kako
su u studiju zaposleni on i prijatelj Ivan, a s obzirom na obim
posla, po potrebi angažiraju vanjske suradnike. Studio se bavi
fotografijom, dizajnom, snimanjem videa… Na svojoj su
internetskoj stranici Denis i Ivan naveli da izgaraju za ideje u
koje vjeruju i da se u njih ugrađuju duhovito, jednostavno,
vjerodostojno i emotivno. A Denis vjeruje da se u Međimurju dobro
živi, što će jednostavno i emotivno prikazati u
jednominutnome videu koji snima za projekt Moja.hr.
Govori nam kako je odrastao na selu, u Lapšini, i da iz
djetinjstva pamti topla jutra, miris sijena, te kako bi bos hodao
po travi, iz vrta ubrao svježu rajčicu i papriku pa ih jeo za
doručak s mesom ‘z tiblice. Ili s domaćim jajima koja mu je baka
pripremala. Što se tiče današnjice, Denis kaže da se u Čakovcu
razvija alternativna scena, “niču” craft pivovare, pravi se craft
gin, mnoštvo je odličnih vinarija, restorana… Na jesen će, bude
li situacija s pandemijom pod kontrolom, opet biti pregršt
festivala.
– Sve to me drži ovdje – izgovara Denis dok se vozimo prema
Murskom Središću i skrećemo prema Muri, ka skeli Fusek. Ondje u
Skela baru s društvom sjedi “murski vuk”, skelar Stjepan
Zadravec, i pita nas želimo li na drugu stranu, do
“Napolitanki”. Tako se, naime, zovu ovdašnji ribnjaci koji
poredani jedan do drugog iz zraka izgledaju poput omiljenog
keksa. Ribnjaka ima deset, Zadravec kaže da su duboki od 13 do 20
metara i da je potrebno sat i pol da ih se sve obiđe. Vikendom
tamo dođe nekoliko stotina ljudi, a kod polazne “luke” nalazi se
prostor za roštiljanje s klupama. Skela na drugu obalu vozi
četiri put dnevno, a prijevoz je – besplatan. Vrativši se,
Zadravec nam na karti pokazuje da su nedaleko od “Napolitanki” i
ribnjaci “Mali Balaton” i “Kod vage”: – A tamo malo dalje, u
Peklenici, pronađeno je prvo naftno polje na svijetu – izgovara
murski vuk.
– Mi se ovdje volimo uspoređivati s Austrijom i Slovenijom i
želimo biti još bolji. Problem je Međimurja što su kod nas plaće
ispod hrvatskoga prosjeka, no ljudi su ovdje vrijedni, često rade
po dva posla – kaže Denis Perčić. Taj drugi posao nerijetko ima
veze s turizmom i proizvodnjom hrane na vlastitom OPG-u.
Tu ima 250 vina i 500 vrsta jela
Rudi Grula, direktor Turističke zajednice
Međimurske županije, kaže da su se oni prometnuli u “boutique
destinaciju” u koju gosti dolaze ponajviše zbog wellness i
zdravstvenog turizma u toplicama Sveti Martin na Muri. Lijepa
priroda na drugome je mjestu kao razlog dolaska. Turisti u
Međimurju vole i mogućnost aktivnoga odmora, posjećuju
adrenalinske parkove, sportske objekte, voze se dobro označenim
biciklističkim stazama… Enogastronomija također privlači goste.
– Tridesetak obitelji od nešto više od 20 sorti grožđa pravi 250
različitih vina – kaže Grula. Što se tiče kulinarske baštine,
direktor iznosi podatak kako se u Međimurju spravlja više od 500
vrsta jela. Grula nam otkriva novitet koji bi trebao zaživjeti
ovoga ljeta, a to je uspostava autobusnih linija kojima bi se
povezalo pet-šest odredišta u Gornjem i isto toliko u Donjem
Međimurju. Za taj bi se put po povoljnoj cijeni kupovala dnevna
karta, a gost bi vrijeme boravka u mjestu na ruti određivao sam,
odnosno “lovio” bi sljedeći bus koji mu paše da nastavi
putovanje. Spremaju se u turističkoj zajednici i za jesen i
nastavak lani započete kampanje “Međimurje daje više”, kroz koju
gost za ostvarenu potrošnju od 250 kuna dobiva gratis sadržaje u
obliku kupona. – Kod nas se uvijek ima što raditi. I vidjeti –
kaže Denis Perčić.
Prvi vinski kamp je na gospodarstvu Hažić
Nedavno je u Međimurju, u selu Jurovčak u općini Sveti Martin na
Muri, na poljoprivrednom gospodarstvu obitelji Hažić otvoren prvi
vinski kamp u Hrvatskoj. U kampu sagrađenom po najvišim ekološkim
standardima i kategoriziranim s četiri sunca dvanaest je parcela
za kampere i osam drvenih mobilnih kućica (one će biti u funkciji
početkom srpnja). Parcele nose imena najzastupljenijih sorta
vinove loze u međimurskom vinogorju. Obitelj Hažić već se dugo
bavi seoskim turizmom, imaju Vinsku kuću, proizvode vino, a od
svojih jabuka prave sok, čips i ocat.
U Međimurju se puno radi i na promociji kulturnoga turizma,
uređeno je desetak interpretacijskih centara za posjetitelje, a
početkom ljeta se u Čakovcu otvara prvi muzeje nematerijalne
kulturne baštine u Hrvatskoj – Riznica Međimurja. Bit će smješten
u obnovljenom Starom gradu u kojem je stolovala obitelj Zrinski.
Imat će devet jedinica: demografija, školstvo, jezik i glazba,
ples i glazbeni sastavi, zanati vezani za nematerijalnu baštinu,
međimurski mitovi i legende, zatvorenici u fortifikaciji kroz
različita povijesna razdoblja, progoni vještica i obrambeni
sustav.
Najsjevernija točka Hrvatske je na Muri
Najsjevernija točka Hrvatske nalazi se na zaštićenom području
rijeke Mure, u Žabniku u općini Sveti Martin na Muri gdje su
nadaleko poznate terme, dok je u samome Žabniku atrakcija ploveći
mlin na rijeci, jedini takav u Hrvatskoj. U gornjem Međimurju –
koje je dobitnik triju priznanja za Europsku destinaciju
izvrsnosti (EDEN) – nalazi se i vidikovac s kojeg se pruža
najljepši pogled na cijeli kraj. To je Mađerkin breg u Robadju
odakle pogled seže prema Austriji, Sloveniji, Mađarskoj i
Slovačkoj. U Međimurju ima i nekoliko odličnih restorana, jedan
od njih je Terbotz u Železnoj gori.