JEDINI SVOJE VRSTE U MEĐIMURJU

IRSKI VUČJI HRT OBITELJI GOLUBIĆ Gorostas iz Šenkovca lud za bananama

Kad 'uhvati priliku' rado pročita pokoju knjigu. Enciklopediju je "pročitao” zubima u roku desetak minuta, a nastradalo je i nekoliko jastuka...

Toliko je ružan – da je lijep, opisali su jednom prilikom irskog vučjeg hrta, jednog od najvećih pasa na svijetu. Jedan primjerak ovog psećeg gorostasa živi u Šenkovcu, te je jedini svoje vrste u Međimurju. Impozantan pas nazvan Frenki vlasništvo je umirovljenog čakovečkog ginekologa Darka Golubića (66), te ga se, iako je velikih proporcija, možemo opisati kao nježnog diva. Izrazito je privržen svom vlasniku i cijeloj obitelji, ali je zaštitnički nastrojen kad je u pitanju čuvanje dvorišta.

Zbog zahtjevnijih uvjeta za držanje i uzgoj, u Hrvatskoj je prisutno samo nekoliko primjeraka irskog vučjeg hrta, pa je Darko Golubić po štene morao u uzgajivačnicu u Njemačku. To štene je već tada bilo veličine “normalnog” psa, a u mlađim danima na dnevnom jelovniku je završilo do dva kilograma mesa (uz dodatak psećih briketa). Danas je Frenki nešto skromniji pa pojede samo dvije mjerice briketa.

– Na godišnji odmor smo išli s trideset kilograma mesa za Frenkija i svega kilogram za nas. U automobilu je zadnje sjedište u potpunosti njegovo, pa uz Frenkija i meso jedva stane koji kofer. Frenki je visok 104 centimetra, a težinu ne znamo jer je prevelik za vagu, priča naš sugovornik.

Imati psa takvih proporcija izazov je i za nekoga tko je cijeli život okružen četveronožnim ljubimcima:

– Prvog irskog vučjeg hrta sam vidio u filmu Robin Hood i od tada sam želio nabaviti jednog. Pas je izrazito dobrog karaktera, ali nije svjestan koliko je velik, pa repom “pomete” sve što mu je u dometu. Ima i slabu točku: kad primijeti da gulite bananu, dođe po svoj zalogaj. Frenki obožava voće i povrće (osim luka).

Upravo zahvaljujući svojoj ljubavi prema psima, Darko Golubić svojedobno je upoznao suprugu Vesnu (59):

– Moj pas je otrčao njenom, pa su nam se – osim uzica – isprepleli i osjećaji… tako su psi postali neizostavan dio naše obitelji. Zato danas uz Frenkija obiteljskim domom Golubića šeće i mala tibetanska (lhasa apso) kujica Kaja. Ona je već u poznijim psećim godinama pa ne čuje i slabo vidi, ali se Frenki rado druži s njom. Zbog njegove veličine, vrlo mu se malo pasa usudi prići, pa je često u igri usamljen, a u okolici mu, nažalost, ne mogu pronaći ni partnericu njegove vrste. Zato Frenki ima vremena svu svoju pseću ljubav pokloniti svojim vlasnicima, pa se uz njega vežu i mnogobrojne zgode.

– Kad je bez nadzora, rado “pročita” pokoju knjigu. Enciklopediju je “pročitao” zubima u roku desetak minuta, a nastradalo je i nekoliko jastuka pa je perja bilo po cijeloj kući. A TV inkasator nije htio ni zakoračiti u dvorište, iako je Frenki bio u pratnji vlasnika, priča bračni par Golubić.

Darko i Vesna ljubav prema četveronožnim ljubimcima prenijeli su i na svoju djecu Aleksandra, Nikšu i Saru te unuke Matiju, Aleksandra i Marlu, pa i oni danas imaju svoje pse. Međutim, Frenki drži prvo mjesto (i) po impozantnosti.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije