IZNENAĐENJE TIJEKOM RADOVA

ŠTO KRIJE DONJA DUBRAVA? Djelić mozaika o obitelji Hirschler-Zalan star 130 godina

Dok su u punom zamahu radovi na izgradnji kanalizacije, u Donjoj Dubravi otkriveni su i ostatci kanalizacijskog sustava starog 130 godina

Jedan od bagerista u Ulici novembarskih žrtava naišao je na dio konstrukcije, izrađene od starinske cigle, kakva se rabila krajem 19. stoljeća. Na lokaciju je ubrzo stigao i strastveni istraživač povijesti Donje Dubrave Slaven Ujlaki.

– Dio koji je iskopan izgrađen je oko 1890. godine i spaja bivšu kuću činovnika obitelji Hirschler i Zalan, danas vlasništvo obitelji Zvonar i Feletar, s palačom Zalan. Ista takva kanalizacija nalazi se i u kući obitelji Hirschler u kojoj je danas zdravstvena stanica. Ovaj kanalizacijski sustav koji se danas gradi je treća kanalizacija u Dubravi. Uz kanalizaciju obitelji Zalan – Hirschler, 1983. godine prilikom gradnje osnovne škole na Krbulji, napravljen je kanalizacijski sustav na koji je spojen dio kuća iz Ulice Matije Gupca i Zlatarskog strmca, kaže Ujlaki.

Već godinama taj donjodubravski policajac, kojega su odmalena impresionirale povijesne zgrade kakvih u drugim međimurskih mjestima baš i nema, proučava povijest Donje Dubrave, odnosno obitelji Hirschler – Zalan.

Iz starih dokumenata i knjiga te snimanjem sjećanja starijih mještana složio je mozaik o obitelji zahvaljujući kojoj je Donja Dubrava dobila svoj današnji izgled i u čije je vrijeme bila značajna i na karti Europe.

Hirschleri su bili mađarski Židovi koji su u Međimurje doselili zbog ekonomskog interesa. Kao vlasnici 16 pilana koje su se prostirale od Budimpešte do Pala kod Sarajeva i zapošljavale 500 radnika, ovdje im je – radi splavarenja – odgovarala i blizina Drave. Braća Max i Jakob Hirschler su 1828. godine osnovali tvrtku Ujlaki-Hirschler, a onda su izgradili i obiteljske kuće te niz javnih objekata u Donjoj Dubravi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije