intervju Uoči dana Općine Domašinec

DAN OPĆINE DOMAŠINEC Načelnik Mario Tomašek: ‘Podigli smo kvalitetu života ljudi’

Uoči dana Općine Domašinec, a koji se obilježava zadnje nedjelje u svibnju, razgovaramo s načelnikom Marijem Tomašekom

Općina ima dva naselja, Domašinec i Turčišće, prednjači u poljoprivrednoj proizvodnji, a razvija se i gospodarski. Osim sportskih klubova, može se pohvaliti i dobrim radom udruga i društava. 

Kakva je godina iza općine Domašinec? 

– Iza nas je izazovna i zahtjevna godina u koju smo ušli puni elana za daljnji razvoj naše općine i podizanje kvalitete života mještana. Već je prvi dio 2020. godine dao naslutiti da se možda neće realizirati svi planovi i da je pred nama situacija koja će iziskivati jako puno strpljenja. Krenuli smo hrabro u ostvarivanje proračuna, čije je izvršenje na prihodovnoj strani bilo 102,57%, a na rashodovnoj 36,74%, što smatram uspjehom s obzirom na situaciju. Iako je u planu bilo i zaduženje za dogradnju škole i izgradnju školske sportske dvorane ipak je bilo potrebno prvo financijski zatvoriti projekt rekonstrukcije, dogradnje i opremanja sportske dvorane s pratećim sadržajem, koji je kandidirala udruga NK Dinamo Domašinec, a opet zbog poznatih problema nismo uspjeli na vrijeme izmijeniti tehničku dokumentaciju za dogradnju škole pa smo sredstva koja nisu bila utrošena prenijeli ovu godinu upravo za tu namjenu. 

Što je postignuto u proteklom razdoblju?

– Postignuta je odlična suradnja s civilnim i gospodarskim sektorom. Posebno me raduje izvrsna komunikacija s mještanima koja je rezultirala sjajnim projektima. Još od početka mog prvog mandata, od 2017. godine, nastojim osluškivati želje i potrebe svih dionika naše lokalne zajednice. Svaki prijedlog je uvažen i upravo taj dijalog je omogućio ostvarenje mnogih investicija na zajedničko zadovoljstvo i mene kao općinskog načelnika, ali i mještana, koji su svoje zadovoljstvo iskazali na Lokalnim izborima 16. svibnja ove godine.

PROJEKTI

Koje biste završene projekte izdvojili?

– Projekt rekonstrukcije, dogradnje i opremanja sportske građevine – sportske dvorane s pratećim sadržajem, koji je kandidirala udruga NK Dinamo Domašinec, a odobrena su im sredstva u iznosu od gotovo 7,5 milijuna kuna. Tu je Općina pomogla sa zajmom da se projekt dovrši. Pred završetkom je projekt modernizacije javne rasvjete kojom se već sada ostvaruju značajne uštede. Uredili smo park u središtu naselja Domašinec. Uz već izgrađeno dječje igralište, uredile su se staze, postavile sprave za vježbanje, a tu je i zanimljiva šetnica “Labirint” od lavande. Sufinancirali smo nabavku vozila za DVD Domašinec i DVD Turčišće s 50 odnosno 40 tisuća kuna. Obnovili smo Društveni dom u Turčišću čime smo povećali energetsku učinkovitost. Radovi su stajali 385 tisuća kuna, od čega je 242 tisuće bespovratnih sredstava resornog ministarstva. S Hrvatskim vodama riješili smo problem poplavljivanja područja oko škole i vatrogasnog doma u Turčišću. Lani smo počeli postavljanje videonadzora koji nam omogućuje praćenje neprimjerenog ponašanja pojedinaca pa tako možemo spriječiti nepoželjna ponašanja i povećati razinu sigurnosti. Uveli smo brzi internet od čega najveću korist imaju mještani koji su udaljeni od centrale zbog čega su imali probleme s pristupom internetu. Brza veza koristi i gospodarskim subjektima s područja općine. 

Na što se stavlja naglasak? 

– Na kontinuiranu suradnju općine, civilnog i gospodarskog sektora. Osluškuju se potrebe svih dionika naše lokalne zajednice što je neophodno za daljnji razvoj. Posebno se stavlja naglasak na brigu za sve mještane, od novorođene djece do onih starijih te se prema tome osmišljavaju razni poticaji, a da bismo zadržali naše mještane u općini, ali i da budu zadovoljni. Za novorođenu djecu osiguravamo poklon bonove od 500 kuna, sufinancira se vrtić s 50% iznosa. Za osnovnoškolce osiguran je besplatan prijevoz, sufinanciramo nabavu udžbenika i ostalih materijala za učenike, putovanja na natjecanja i slično. Nabavljamo dio opreme za Osnovnu školu, sufinanciramo dječje darove za učenike, ali i vrtićarce. Osim toga svake godine Općina raspisuje natječaj za stipendiranje studenata, a odnedavno i učenike deficitarnih zanimanja. Svake se godine taj iznos povećava. Za naše starije mještane osiguravamo božićnice, ovisno o visini mirovine, a za vrijeme pandemije podijelili smo im i zaštitne maske. Rado se uključujemo u humanitarne akcije i donacije, a ovisno o proračunskim mogućnostima. Brinemo i za naš okoliš, pa svake godine organiziramo akcije čišćenja. 

Najveći izazovi u protekloj godini? 

– Trebalo je osigurati sigurne uvjete za rad djelatnika, ali i mještana koji su navikli svakodnevno dolaziti u ured Općine, kako bi ostvarili svoja prava, informirali se i slično. Upravo ta komunikacija bila je najveći izazov koji smo uspješno riješili zahvaljujući suvremenim tehnologijama, ali i međusobnom razumijevanju problematike uzrokovane virusom COVID-19. Što se tiče investicija, neke od njih realizirale su se sporije od predviđenog, no sagledavajući cijelu 2020. godinu, možemo biti zadovoljni.

Planovi?

– U planu je dogradnja Osnovne škole sa Školskom sportskom dvoranom. Suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja već imamo. Također, potpisan je i Sporazum s osnivačem , Međimurskom županijom, koja je u ovogodišnjem proračunu planirala za tu namjenu 14 milijuna kuna. Projekti su predani Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Međimurske županije. Namjeravamo sanirati deponije “Prščočovo” i “Gmajna” za što su već potpisani ugovori s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Nastojat ćemo obnoviti objekt i svlačionice udruge NK “Borac – PMP” Turčišće, izgraditi pristupnu cestu i parkiralište. Također, izgradit će se i multifunkcijsko sportsko igralište u Turčišću pored Vatrogasnog doma DVD-a Turčišće.

Potrebno je proširiti industrijsku zonu, jer su postojeće parcele prodane i uskoro će biti u funkciji. Također, organizirat će se i pokrenuti izgradnja stambene zone za nova gradilišta. Puno je toga u planu, a što će podići kvalitetu života u našoj općini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije