ŠTO JE RADIO U ČAKOVCU?

POPULARNI SMOGOVAC U ČAKOVCU Damir Šaban: ‘Još i danas me zovu Mazalo’

- Kad sam bio mlađi znalo mi je zasmetati što me u privatnom životu zovu Mazalo. Danas više ne. Sada mi je zapravo drago što me prepoznaju kao Mazala. To znači da još nisam tako ostario. Puno je uloga iza mene. Glumio sam s Richardom Gereom i Richadom Chamberlainom - kaže Damir Šaban

Damira Šabana i danas mnogi pamte po nezaboravnoj ulozi osebujnog lika iz nekadašnje vrlo popularne serije “Smogovci”. Glumio je Mazala, jednog od šestero braće Vragec, a njegov ljubavni život i veza s Dunjom u seriji, bio je prava sapunica. 

Avanture “Smogovaca”opisane su najprije u knjigama Hrvoja Hitreca koji i autor scenarija za seriju. Za snimanje serije pak je zaslužan Pajo Kanižaj. Ukupno je, u razmacima od nekoliko godina, snimljeno 38 epizoda u šest sezona “Smogovaca”. I još se pamte. Baš kao i likovi, među njima i Mazalo, odnosno Damir Šaban. Proveo je dan u Međimurju i rado pristao na razgovor za naš portal.

Zatekli smo Vas u Čakovcu. Što, odnosno tko Vas dovodi?

Moja draga prijateljica Bea, Blaženka Cmrečki me ovom prilikom ugostila. Proveli smo dan na predivnom mjestu na ručku u Železnoj Gori. Svi znaju da Međimurje ima krasne vinograde, ali desetak minuta prije nego što smo otišli sam vidio obzorje koje me podsjetilo na Toskanu i Tizianove slike. Tak mi je došla inspiracija, tak sam to vidio.

Koja je bila zadnja predstava koju ste igrali u Čakovcu?

Zadnja je bila “Črna mati zemla” i to su navodno htjeli u Čakovcu naručiti još dva puta, ali onda je došla korona. Nije to bilo tako davno. Ne zna se tko je dobio bolje kritike, roman, predstava… navodno postoji u  planu i film, ali ne znam što je sad korona tome učinila. Gotovo me sram kakvu mi je posvetu Kristian Novak napisao kad mi je poklonio knjigu za premijeru.

Naša lektorica Ines se me sjeća iz Čakovca deset godina prije toga, kada sam nekim povodom na recitalu govorio pjesmu Nikole Pavića, čiji je djed štokavac iz Požege, a otac iz Zagreba, a on je bio poslan kak učitelj u Čakovec i valjda se zaljubio u Međimurku i pisao je isključivo dijalektalnu poeziju. Ona je mene zapamtila od tada jer sam vjerojatno bio dobar.

Na čemu trenutno radite?

Igram “Huddersfield” u ZKM-u, potom predstavu “Mi i oni”. “Črnu mati zemlu” sad već ne igramo neko vrijeme iako smo trebali ići na festival Gdanjsk, Minsk. Navodno prerizična, previše nas ima i previše smo blizu na sceni. Idem uskoro raditi na Brijune Ulisys, Ionescov “Nosorog”.

Kakve uloge volite, postoje li neki likovi koje radije utjelovljujete?

Najteže moguće pitanje za glumca. Sad bi morao razmišljati puno. Skoro sve uloge koje sam igrao su mi bile drage. Zvonko Demokracija u Črnoj mati zemli svakako spada u top pet, deset. Znate, kazalište je krajnje prolazna umjetnost. Film, televizija postoje. Bunuelovi filmovi su bili prezreni prije 50 godina, a onda su najednom postali genijalni što je kod kazališta nemoguće. Predstava il se zabila sada ili nikada. Ali bez obzira na sve, kazalište mi je još uvijek najvažnije, tu smo živi. Samo smo sad skoro ubijeni. Kad vidiš kazalište u kojem bi trebalo biti 500 ljudi, a tamo ih je 50…

Postoji li uloga koju si još uvijek priželjkujete igrati?

Više si ni jednu ne priželjkujem. Što bude, što Bog donese. Za Hamleta sam prestar… (smijeh)

Jeste li ikada pomišljali na inozemnu karijeru?

Čak je i bilo šanse. Snimao sam nešto u Austriji, jedno dvije tri stvari, ali nisam se puno bacao za to. Nisam tražio menadžera koji bi me gurao, niti o tome razmišljao. Djeca su mi zbrinuta, nisam siromašan, nisam ni bogat, al nije mi stalo do ranča u Coloradu. Mogu samo reći, gledao sam upravo film “Nevjerna”. Richard Gere je igrao glavnu ulogu. S njime sam imao prilike igrati u filmu “Lov u Bosni”.

Glumio sam i s Richadom Chamberlainom. Ali Richard Gere i ja smo imali jednu scenu, njegov krupnjak, moj krupnjak i kad je mladi režiser rekao OK guys it’s done Richard ustane, zagrli me i počne skakati sa mnom kao da smo zabili gol. To je čovjek. Šta ja njemu značim? Ništa njemu Mazalo ne znači. To nikada neću zaboraviti.

Sada kada ste spomenuli Mazala, prepoznaju Vas još i danas upravo po toj ulozi…

Jako mi je drago da me pamte. Nisam ni sanjao da bi to moglo biti. Bio sam mlad, tek diplomirani glumac koji snima neku zanimljivu seriju za mlade i imam zanimljivu ulogu i sve OK. ‘Ko bi mislio da će toga biti još toliko i tko bi mislio da će me to pratiti do penzije. A mogu vam sad i reći kako je došlo do drugog paketa. Nazovu Šveđani jer to je igralo u Švedskoj, Francuskoj, Australiji i ne znam gdje već sve.

Mi od toga nemamo nikakve love jer tko bi to mislio dok smo potpisivali ugovor. Čuo sam da je to najveća lova koju je Televizija Zagreb, odnosno HRT ikada zaradila. I nazovu Šveđani nakon godinu dana emitiranja, dajte nam još. Kažu s naše televizije da nemaju, a Šveđani njima pa snimite. I tako je bilo.

Što pamtite iz tog vremena?

Tada mi je bilo važno da što bolje odigram tu ulogu. Mazalo je u prvim emisijama bio dečko koji sve zna i sve može i to mi je skoro išlo na živce. Najdraža epizoda mi je bila dok smo krali ruže. Moj sin me relativno nedavno pitao, jer sam u tom nastavku preskakao preko ograde, a moj sin me pitao, kaj si ti to mogao? Pa reko mogao sam, da. Sada ne bih mogao… valjda je to bio adrenalin.

Sjećam se i epizode u nekadašnjem kinu Triglav, onda je bilo Patria, pa je nestalo, a sada je tamo DM. Tamo smo snimali prvi poljubac Dunje i Mazala. Sve cure se sjećaju toga, ali i scene sisanja guze. To su bila vremena kada se još snimalo filmskom kamerom, kada smo čekali da obrađeni mateijal dođe iz Beča, pa da režiser to pogleda. Sada se to puca, sada je to industrija… – rekao je za kraj.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije