ŽUPAN JOJ ZAHVALIO

Sopranistica Marija Vidović povodom Dana Županije Međimurju poklonila koncert od 12 pjesama posvećenih našem kraju ‘Međimurje moj dragi je dom’

Održan je svečani koncert sopranistice Marije Vidović i Varaždinskog komornog orkestra i to bez šire publike, ali bit će emitiran na HRT-u sredinom svibnja

U povodu 350. obljetnice sjećanja na pogibiju Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, 400. godine rođenje Petra Zrinskog, 20 godina djelovanja Zrinske garde i 10 godina od kako je Hrvatski sabor 30. travnja proglasio Spomendanom pogibije Zrinskog i Frankopana, u prekrasnom okruženju Starog grada Čakovec u kojem su stolovali Zrinski, održan je svečani koncert sopranistice Marije Vidović i Varaždinskog komornog orkestra.

Koncert je zbog epidemioloških mjera održan u ograničenim okolnostima bez šire publike, no snimila ga je Hrvatska radiotelevizija koja će ga emitirati u svom programu sredinom svibnja. Međimurski dvojac, Barbara Kolar i Dejan Buvač, odlično su odradili voditeljski zadatak, a Varaždinskim komornim orkestrom u ovoj suradnji dirigirao je maestro Matija Fortuna.

Dvanaest pjesma posvećenih našem kraju našlo je svoje mjesto na novom albumu Marije Vidović “Međimurje moj dragi je dom” koji je, zahvaljujući suradnji s Večernjim listom, u jučerašnjem izdanju poklonjen svakom čitatelju. Međimurske popevke novi su projekt međimurske sopranistice, a album se sastoji od odabranih tradicionalnih pjesama kao i nekoliko autorskih, u vrhunskim aranžmanima Alex Pashkova. U nedjelju, 2. svibnja 2020. godine izlazi i specijal Večernjeg lista posvećen Zrinskima i Frankopanima na 128 strana u kojem je ispričana priča o našim Zrinskima, njihovoj baštini i tragovima koje su ostavili u Međimurju.

Glazbeni producent albuma koji je premijerno izveden u cijelosti povodom Dana Međimurske županije je bivši predsjednik Republike Hrvatske, sveučilišni profesor i skladatelji doktor Ivo Josipović. Spomendan pogibije Zrinskih i Frankopana bio je prilika da u Međimurju ugostimo i veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Njegovu Ekselenciju doktora Josefa Markusa Wuketicha.

Na prekrasnom poklonu povodom Dana Međimurske županije, Mariji Vidović zahvalio je župan Međimurske županije Matija Posavec: “Veliko hvala svima koji i na ovaj način doprinose da identitet, povijest i kulturna baština našeg Međimurja budu prezentirani diljem Hrvatske i šire. Ovaj će album, ove prekrasne pjesme, očarat će sve ljubitelje tradicijskih pjesama, a poglavito međimurskog kraja.” Koncert je organiziran pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Svim stanovnicima Međimurja čestitamo Dan Međimurske županije!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije