CZK Čakovec: Jazz srijeda i koncert Tamburaškog orkestra HRT-a

Future Jazz Čakovec – Jazz srijeda: Mala scena CZK, 15. veljače 2012. u 20 sati

Glazbena obitelj Kovačević uz potporu studenta kontrabasa Stjepana Horvata odlučila je svoje jazz umijeće podijeliti sa čakovečkom publikom.

Domaćoj će se publici predstaviti programom koji obuhvaća razna stilska razdoblja, od jazz standarda do fusion i jazz- rock kompozicija, te vlastitim skladbama.


Maasej Kovačević
– klavir
Josua Kovačević – alt saksofon
Stjepan Horvat – kontrabas
Abel Kovačević – bubanj

Koncert Tamburaškog orkestra HRT-a: Tribina ČČ 16. veljače 2012. u 20 sati

Dirigent orkestra je Siniša Leopold (rođen 1957. godine), skladatelj, glazbeni pedagog, dirigent i publicist. Đani Stipaničev, poznati je kazališni tenor – bariton, zvijezda domaćih rock opera i mjuzikala, široj javnosti poznat po svojim vokalnim sposobnostima i kazališnim angažmanima.

Iza Đanija Stipaničeva je bogato iskustvo stalnog solista brojnih televizijskih emisija i cijeli niz kazališnih predstava.

Tamburaški orkestar HRT-a osnovan je 1941. godine kao profesionalni ansambl tadašnje Radio-stanice Zagreb. Od tada pa do danas orkestar u emisijama Radija i Televizije predstavlja hrvatsku narodnu glazbu.

Velik dio programa tvore koncertna djela pisana za tambure. U posljednih desetak godina uvelike je proširena programska orijentacija orkestra pa se sada izvode i djela s područja ozbiljne, zabavne i lake orkestralne glazbe.

Vokalni i instrumentalni solisti svih žanrova česti su gosti i suradnici Tamburaškoga orkestra na snimanjima, koncertima i u emisijama Hrvatskog radija i televizije. Orkestrom su dirigirali ugledni dirigenti i skladatelji kao što su L. pl. Matačić, B. Papandopulo, M. Prohaska, I. Gjadrov, Z. Černjul, I. Kuljerić i dr.

Od godine 1985. Tamburaški orkestar HRT-a djeluje pod umjetničkim vodstvom prof. Siniše Leopolda, dirigenta i skladatelja, glazbenoga pedagoga i publiciste. Orkestar ima 18 stalnih glazbenika. Tambura, naše najraširenije narodno glazbalo, jedini je instrument na ovim prostorima, koji je tijekom višestoljetnoga razvoja evoluirao od izvornoga pučkoga glazbala do orkestralnoga glazbala nesagledivih mogućnosti.

U promicanju tambure i tamburaštva ovaj je orkestar odigrao jednu od najznačajnijih uloga koje osim glazbene sastavnice imaju i kulturološku pa je ta njegova vrijednost prepoznata ne samo u Hrvatskoj i u svijetu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije