Vrijedne su da se zbog njih barem jednom zaboravi na brojenje kalorija...
Slasne i masne buce, mame da ih pojedete barem tuce, onako
tople, ispunjene pekmezom, čokoladom, okićene grožđicama,
namirisane koricom limuna, rumenke s ‘pupkom’ od pekmeza za
lijene domaćice ili one malo manje i ‘prazne’ koje nestaju u dva
zalogaja…, a tek one s rupom – ‘policijske’, s glazurom od
čokolade, mrvicama, šećerom…
Krafne i njihove inačice uz obalu – fritule, frite, ulenjaki ili
prikle, ovisno o regiji iz koje dolaze – apsolutne su kraljice
zimskih slastica, i to u vremenu od Božića do korizme.
Ma koliko neodoljive bile sa svojim zlaćanim ‘strukićima’, tragom
od prženja u dubokom ulju, svaka se kiti s čak 400 kalorije. No,
i na tu se brojku zaboravlja kada se u obzir uzme činjenica da su
one pokladne slastice.
Sastojci:
500 g glatkog brašna
80 g šećera
2 vanilin šećera prstohvat soli
1/2 svježeg kvasca (20 g)
4 žutanjaka
350 ml mlijeka
80 ml ulja
2 žlice ruma
naribana korica 1 limuna ili naranče
Priprema:
U zdjelicu razlomite kvasac i pomiješajte ga s 1 žlicom brašna, 1
žlicom šećera i malo mlakog mlijeka (mlijeko oduzmite od ukupne
količine). Ostavite kvasac da odstoji 10-15 minuta, dok ne
postane pjenast. Žutanjke izmutite sa šećerom i vanilin šećerom
pa dodajte limunovu ili narančinu koricu (ili mix) te rum,
mlijeko i ulje. U veću zdjelu stavite brašno, sol, pripremljeni
kvasac i jaja koja ste razmutili s ostalim sastojcima. Spiralnim
nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto
prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite ga barem sat vremena na
toplome mjestu da udvostruči volumen. Kada tijesto dovoljno
naraste premijesite ga i razvaljajte na lagano pobrašnjenoj
površini na 1 cm debljine. Kalupom izrežite krugove, prekrijte ih
krpom i ponovno ostavite tijesto da se diže 15-20 minuta. U
dubljem loncu zagrijte ulje. Kada drvenu kuhaču uronite u ulje i
oko nje se počnu stvarati mjehurići znači da je ulje dovoljno
zagrijano. Stavite nekoliko krafni u lonac i pržite ih na laganoj
vatri 2-3 minute pazeći da vam ne izgore. Kada krafne stavljate u
ulje stavljajte prvo gornju stranu, poklopite ih i pecite dok ne
porumene. Zatim ih okrenite i ispecite do kraja, ali bez
poklopca. Pečene krafne stavite na papirnati ručnik da se ocijedi
višak masnoće. Vruće krafne napunite s marmeladom od marelice i
posipajte šećerom u prahu.