ŽUPANIJSKA LIGA PROTIV RAKA

UZ DAN SVETOG BLAŽA Sjetili se laringektomiranih, ljudi koji boluju od raka grkljana

U povodu Dana Sv. Blaža, zaštitnika oboljelih od raka grla, Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec u suradnji s klubovima oboljelih, Zavodom za javno zdravstvo Međimurske županije i međimurskim župama, a po uzoru na Hrvatsku zajednicu laringektomiranih, već dugi niz godina organizira edukativno-humanitarnu akciju "Zajedno smo jači i glasniji".

Nažalost, ove godine zbog epidemije COVID-19 nisu bili u mogućnosti taj dan obilježiti na tradicionalan način, ali su članstvo i građanstvo podsjetili na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grkljana.

Istu kako su glavni čimbenici rizika za rak grkljana  pušenje cigareta, konzumacija alkoholnih pića, izloženost štetnim kemikalijama i tvarima, gastroezofagealni refluks, genetska predispozicija i nepravilna prehrana. 

Postoje i rani simptomi bolesti kao što su promuklost i/ili promjena jačine i boje glasa, nadražujući suhi kašalj, osjećaj stranog tijela u grlu, smetnje u disanju, a kod uznapredovale bolesti otežano i/ili bolno gutanje te povećani limfni čvorovi na vratu. 

Na kraju su istaknuli: – Stoga apeliramo na sve vas da se u slučaju pojave simptoma bolesti što prije javite liječniku, kako bi se bolest otkrila u ranoj fazi, dok su izgledi za izliječene najveći, a kvaliteta života ostaje očuvana! Još više, pozivamo Vas da živite zdravim stilom života, kako bi spriječili pojavu ove bolesti!

Izrazili su i nadu zajedničkog okupljanja riječima: – Nadamo se da će se povoljna epidemiološka situacija nastaviti i u narednom razdoblju, koja će nam omogućiti da ponovno održavamo redovite sastanke Kluba laringektomiranih – svake prve srijede u mjesecu od 9-10h u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije. O tome ćemo vas pravovremeno obavijestiti.

U potpisu poruke stoje: Marija Prekupec, Marina Payerl-Pal, Dejan Jurović ,Nada Rozinkranc, Marija Kamenić, Jasna Štefić, Božena Kapitarić i Milica Vugrinec.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije