Danas, 27. siječnja, slavi se svjetski dan čokoladne torte, a kako ga bolje proslaviti nego da pripremite jednu i zasladite se. Donosimo vrlo jednostavan recept!
Prvi recept za čokoladnu tortu pojavio se još 1847. godine u
kuharici Elize Leslie. Ipak, tadašnja formula nije bila ni blizu
one kakvu poznajemo danas – umjesto dodavanja kakao praha u
smjesu, prema njezinom receptu dodavali su se veliki komadi
čokolade u običan biskvit. Kroz godine mnogi autori kuharica
napravili su svoju verziju recepta, pa je tako nastao onaj gdje
se počeo dodavati kakao prah, ali i glazura, prenosi Days
Of The Year.
Do 1920. godine čokoladna torta postala je jedan od
jednostavnijih deserata koji se čak mogao kupiti gotov i
zapakiran u trgovini zahvaljujući tvrtki O. Duff & Sons.
Nakon njih, 1947. godine marka Betty Crocker lansirala je gotovu
mješavinu za pečenje torte.
I sada, u 2021. godini ovo je jedan od deserata koji se najčešće
mogu naći na proslavama jer, tko ne voli čokoladnu tortu?
Pripremite jednu od samo pet sastojaka već danas i zasladite
se!
Sastojci:
200 g čokolade za kuhanje
80 g maslaca
4 jaja
50 g šećera
Prstohvat soli
Korica naranče (po želji)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Uzmite lim za pečenje
promjera 18 cm i namažite ga maslacem.
Umutite bjelanjke s prstohvatom soli i nježno ih umiješajte u
čokoladu. Smjesu izlijte u lim i pecite 25-30 minuta. Nakon
pečenja ostavite 10-15 minuta da se ohladi, pa tek onda izrežite
i poslužite.