ZIDNA SLIKA

TRAGOM ZIDNE SLIKE U OŠ PRELOG Potpis Damira Šalarija, umirovljenog nastavnika

U tjedniku 'List Međimurje' riječima je oslikan slikarski i profesionalni put 67-godišnjeg Damira Šalarija, umirovljenog nastavnika likovne kulture iz Preloga. Između inog, autorica priloga Bojana Španiček Kanoti je istaknula njegovu impozantnu zidnu sliku u holu školske zgrade. Autor ovog priloga svjedočio je njenoj ideji i realizaciji...

Nitko mi neće zamjeriti ako kažem da pri ulasku u zgradu OŠ Prelog samo slijepac ne bi uočio impozantnu zidnu sliku nasuprot ulaznih vrata. Autor joj je u uvodu spomenuti nastavnik koji je zadnjih 25 godina proveo u toj školi, a radeći prije u ondašnjoj OŠ u Mariji na Muri (današnja Sveta Marija) pa u OŠ Šenkovec i III. OŠ Čakovec te OŠ Goričan.

Usput ćemo spomenuti kako se Damir Šalari u slobodno vrijeme bavi slikarstvom i jedan je od poznatijih likovnih umjetnika kraja med Murom i Dravom.

Vratit ćemo se spominjanoj slici. Sjećam se kako je Damir još u vrijeme izgradnje nove školske zgrade razmišljao što bi, kao čovjek koji kistom i bojom ostavlja tragove, mogao podariti zgradi, a da u njoj ostane dugo, vrlo dugo…

Sjećam se kako mu je u oči upadao prazni zid hola nasuprot ulaznih vrata.

– Negativno mi je djelovao – kaže danas Damir, a prozivajući ondašnje arhitekte, projektante i on je to želio ispraviti, a kako drugačije nego slikom.

– Dobio sam dozvolu mjerodavnih kojima sam rekao kako će to biti moj dar školi. Dane su mi tobože slobodne ruke za odabir motiva, no nerijetko sam bio kontroliran i ispravljan od strane mjerodavnih u školi pa čak i od strane nadležnih prosvjetnih vlasti Međimurske županije, konačno, i sam se sjećaš – kaže danas Damir. Imena ‘sveznajućih’ u ovom trenutku nisu bitna.

Sjećam se kako je Damir tri jesenska mjeseca 1996. godine proveo više u školi nego kod kuće. Ako si ga trebao, najjednostavnije je bilo otići u školu. Tako smo se nerijetko i susretali kada mi je iznosio viziju konačnice, objašnjavao svaki napravljeni detalj, a od kojih su neki one “velike” smetali pa se je nerijetko tužio kako mu uskraćuju umjetničku slobodu.

– Želim slikom obuhvatiti sve bitno za ovaj kraj, Međimurje, Lijepu Našu. Sve je to mora imati mjesta na slici – govorio je i srećom sve mu se je obistinilo.

Danas se sjeća kada je na otvorenju školske zgrade za govornicu došao, danas pokojni, varaždinski biskup mons. Marko Culej.

– Kada je govorio u jednom se trenutku okrenuo prema slici govoreći o njoj biranim riječima te izrazio posebnu radost što je došlo vrijeme preloško crkveno zdanje nađe mjesto u školskoj zgradi. Kada sam to čuo postao sam ‘veći od crkve’ – kaže danas Damir, pola u šali, pola u zbilji.

Dodajmo k tome kako jedna njegova slika resi školsku zbornicu, a ona je podsjetnik na staru školsku zgradu. Nova školska zgrada u Prelogu je otvorena 1998. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije