Sir jede 99,1 posto hrvatskih potrošača, a čak njih 51,4 posto ga jede nekoliko puta tjedno
Istraživanje koje su proveli magazin Ja trgovac i agencija
Hendal tijekom listopada 2016. godine pokazalo je da gotovo svi
Hrvati konzumiraju sir – tvrdi, polutvrdi, topljeni, svježi…
Omiljeni su im svi oblici, dok su, sudeći i po onome što ljudi
pišu po forumu, ementaler i gouda najprodavaniji, a samim time i
najdraži sirevi.
Sir jede 99,1 posto hrvatskih potrošača, a čak njih 51,4 posto ga
jede nekoliko puta tjedno. Njih 14 posto jede ga baš svaki dan.
Čitajući naše forume može se zaključiti da našim ljudima sir paše
uz sve. Mnogo njih kaže da im je feta najdraža za salatu, a
mozzarella je odmah iza nje za tu kombinaciju. Uz vino vole jesti
livanjski i paški sir Žigljen koji je uvršten na listu najboljih
sireva u Europi – miješan je iz kravljeg i ovčjeg mlijeka, ima
izraženu aromu i miris i kompaktno tijesto.
Najčešće konzumiraju goudu i ementaler koje koriste za sendviče i
pizzu dok kremaste, svježe sireve stavljaju u kolače jer mnogima
ta tekstura ne odgovara za jesti ‘na žlicu’. Ipak, neki na žlicu
vole pojesti naribani parmezan, a ako je u komadu – grizu ga.
Naši ljudi drže se klasike i ne vole eksperimentirati, pa su tako
ispričali da su najgora iskustva imali probavajući sireve s
dodacima poput naranče, papra i marelice. Sir u listićima za tost
na forumu je najviše puta naveden kao loša imitacija sira –
nikako ga ne vole.
Mnogi su se požalili kako ne bi smjeli jesti sir zbog
intolerancije na laktozu, iako ih ni to ne sprječava da ponekad
uživaju u kojoj šniti jer, kako kažu, ne mogu živjeti bez sira.