za sigurnije prometovanje

PROMET U KOTORIBI Lani izostali uspornici prometa i semafor za kontrolu brzine

Put do nekog prometnog rješenja je zahtjevan pa pretpostavljamo kako će obećano iz naslova zacijelo biti realizirano u ovoj godini. Županijska uprava za ceste je već lani imala dio projekta u planu sufinanciranja.

Općina Kotoriba, uz izgrađene pješačko biciklističke staze, lani je imala u planu izgraditi uspornike prometa u Sajmišnoj ulici kao i semafor za kontrolu brzine na ulazu u naselje.Uspornici prometa su u Sajmišnoj ulici nužni glede frekventnosti prometa od strane korisnika gospodarske zone, a ta se prometnica uveliko koristi kao pravac za odlazak na groblje od strane onih koji na posljednje mjesno počivalište dolaze izvan Kotoribe.

Semafor? Oni vozači motornih vozila koji dolaze u Kotoribu koriste “blagodati” ravne prometnice pa se dešava, unatoč postavljenih uspornika koje vozači vješto zaobilaze, da ulaze u naselje neprimjerenom brzinom. Ove prometne zahvate Općina Kotoriba je namjeravala riješiti u suradnji sa Županijskom upravom za ceste koja je spremna sufinancirati radove.

U svezi toga zatražili smo mišljenje Ljerke Cividini, ravnateljice ŽUC-e, koja nam je pojasnila: -Temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN108/17) članak 5. jasno govori da jedinice lokalne samouprave, u skladu s odredbama ovoga Zakona, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, uređuju promet na svom području tako da određuju zone sigurnog prometa. Dakle, inicijativa treba krenuti, u ovom slučaju od Općine Kotoriba – istaknula je i dodala:

– S obzirom na navedeno općine i gradovi dužni su za ograničenja brzine, promet pješaka, zone smirenog prometa, postavljanje i održavanje zaštitnih ograda za pješake, pješačke zone, sigurne pravce za kretanje školske djece… izraditi Prometni elaborat. Temeljem elaborata potrebno je ishoditi suglasnost PU, a ako se promet uređuje na dijelu državne ili županijske ceste potrebna je i suglasnost ministarstva nadležnog za poslove prometa.Nakon ishođenja svih potrebnih suglasnosti, ako se radi o cesti u nadležnosti ŽUC-a, mi uvijek investiciju uvrštavamo u Plan građenja te sufinanciramo spomenute radove – rekla je Cividini dodavši, a razgovarali smo potkraj minule godine, kako je ŽUC-e imala za tu godinu u planu sufinanciranja postavljanja semafora na ulazu u naselje, no čekao se je Zapisnik o provedbi javne nabave od strane Općine, potpisani Ugovor s izvođačem radova i troškovnik kako bi ŽUC-e mogla pripremiti spomenuti Sporazum o sufinanciranju radova.

To je lani izostalo pa vjerujemo kako će te investicije biti na vrhu liste prioriteta građenja jer je u općinskom proračunu za te namjene izdvojeno 200.000 kuna. To je zadnje što mi znamo o ovoj problematici, no poučeni ranijim iskustvima, znamo i to kako obećanja nadležnih uvijek dobivaju svoj pozitivni epilog. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije