Otvorenje izložbe Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici

U četvrtak 26. siječnja 2012. u 13 sati u prostorijama Državnoga arhiva u Zagrebu organizirano je otvorenje izložbe i predstavljanje popratnog kataloga “Mesta in trgi ob hrvaško-štajerski meji | Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici”.

Državni arhiv u Zagrebu već dugo surađuje i razmjenjuje stručna iskustva s Pokrajinskim arhivom Maribor, Zgodovinskim arhivom na Ptuju, Zgodovinskim arhivom Celje, Državnim arhivom u Varaždinu i Državnim arhivom za Međimurje.

Jedan je od rezultata te suradnje Ugovor o sudjelovanju na zajedničkom projektu koji su ravnatelji spomenutih šest arhiva potpisali u Ptuju 26. veljače 2011. godine, a kojim se definira zajednički interes za postavljanje izložbe “Mesta in trgi na hrvaško-štajerski meji | Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici” i za tiskanje popratnoga kataloga.

Pogranični gradovi i trgovišta su u prošlosti, kao i danas, imali važnu ulogu u slovensko-hrvatskim kontaktima i odnosima, a realizacija zajedničke izložbe predstavlja i odličan temelj daljnjega proširenja suradnje među arhivima.

Na izložbi će biti predstavljena povijest pograničnih gradova i trgovišta na osnovu gradiva pohranjenog u našim arhivima te povijest šest gradova u kojima su danas sjedišta arhiva. Izložba je zamišljena kao putujuća i obići će sve predstavljene gradove i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici. N

jezin prvi postav bit će u Državnome arhivu u Zagrebu, a moći će se pogledati svaki radni dan u razdoblju od 26. siječnja do 27. veljače 2012. godine u vremenu od 11 do 16 sati.

Autori izložbe i kataloga su dr. Borut Batagelj, Jurica Cesar, Mojca Horvat, Damir Hrelja, Branka Molnar, Jasna Požgan, Ana Tuk, dr. Dejan Zadravec i dr. Aleksander Žižek. Idejno rješenje plakata i grafičko oblikovanje kataloga osmislio je Damir Klaić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije