Volonteri će nastaviti kuhati za građane sve dok će biti i zaliha hrane
Državna tvrtka Pleter s današnjim danom krenula je pripremati i
dostavljati hranu stanovnicima s područja pogođenih potresom,
gotovo dva tjedna nakon razornog potresa u središnjoj
Hrvatskoj.
Poznati hrvatski chef Mate Janković komentirao
je kako su zalihe hrane s kojom raspolažu i više nego dovoljne
zasad, a volonteri će nastaviti kuhati dogod će tih zaliha
biti.
– Mi smo spontano organizirani. Nakon nekog vremena, kad smo
shvatili da nas nitko ne prati u sustavu, počeli smo ga stvarati.
Namirnice su isključivo iz privatnih donacija koje smo mi kao
udruga skupili. Crveni križ nam je nedavno prvi put ponudio 400
kilograma krumpira, a imamo dvije tone. Udruga ugostitelja je
molila Crveni križ da im otključa vrata svog skladišta da bi
mogle naše donacije tamo ići, govori Janković, ali napominje da
na kraju nije ni važno s čijom se hranom kuha.
– Problem u tome da se nismo mi pojavili na terenu, ali gotovo
nakon 15 dana se odjednom pojavi nekakva firma. Mi ne smijemo
biti sustav, mi moramo biti volonteri. Mi ćemo i dalje pomagati.
Mi ćemo se sada povezati s nekim udrugama u Sisku i do isteka
zaliha ćemo nastaviti kuhati, govori.
A volonteri kuhaju tijekom cijelog dana – od 7 sati ujutro pa sve
do 20 sati. Evidencija postoji, i to preko Google Drivea kako bi
detaljno mogli znati s kojim količinama raspolažu, prenosi
N1.
I uz sve napore, volonteri su primili kritike od vlasti, na što
je Janković komentirao da oni nisu ničiji ”majmuni”.
– Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji,
državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile
isporučene i mi ne bi smjeli prići. Onda bi nas zvali kao
volontere da se priključimo, a ne da stvorimo sustav. I onda nas
pljuju. Prvo nas preuzima Crveni križ, čiji mi nismo volonteri,
pa se kaže da previše kuhamo, pa nam se onda zahvali i kaže se da
se kuha s namirnicama Crvenog križa, a sve smo mi to
organizirali, poručuje hrvatski chef.