2020. GODINA HALDI

LIJEPA GESTA Grad Mursko Središće i Međimurska priroda poklonili osnovnoškolcima 500 bilježnica

Na temu haldi ovih je dana iz tiska izišla poklon edukativna bilježnica namijenjena prije svega murskosredišćanskim učenicima

Grad Mursko Središće je temeljem inicijative Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode proglasio 2020. Godinom haldi. Vrhunac obilježavanja Godine haldi slijedi ovog petka 4. prosinca na spomendan zaštitnice rudara sv. Barbare. Suradnjom Grada i Međimurske prirode odrađeno je niz promotivnih materijala. Tako je na temu haldi ovih dana iz tiska izišla poklon edukativna bilježnica namijenjena prije svega murskosredišćanskim učenicima.

Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode predali su u srijedu 2. prosinca petsto primjeraka bilježnica Elvisu Šariću, ravnatelju OŠ Mursko Središće koji je pri tome naglasio:

– Svaka pomoć učenicima je dobrodošla. Drago mi je što spajamo korisnost u vidu bilježnice i edukacije o lokalnim značajnostima koje nas okružuju, a možda nismo ni svjesni tog prirodnog bogatstva našeg zavičaja. Rudarska geobaština je dio našeg lokalnog kurikuluma i spominjemo je kroz nastavu prirode i društva posebice na dan sv. Barbare.

Gradonačelnik Srpak istakao je rudarsku povijest kao značajni turistički element:

 – Suradnja između Grada i Javne ustanove je na zavidnom nivou. Ujedno čestitam Siniši Golubu što je postao osoba godine Grada Mursko Središće i na svim projektima koje je dosad proveo, ali i na onima koje će ostvariti. Prije svega mislim na podrum u zgradi Centra Med dvemi vodami u Križovcu koji želimo pretvoriti u rudarsko okno. Time se zaokružuje turistička priča rudarske baštine. Gradu su odobrena dva projekta iz INTERREG programa unutar kojeg će se završiti Spomen park naftaštvu u Peklenici, opremiti Spomendom rudarstava i urediti Rudarski grunt u Murskom Središću. U sinergiji s Javnom ustanovom i postavom u Centru Med dvemi vodami, budućem podrumu i rudarskim oknom, ispripovijedat ćemo atraktivnu priču o najsjevernijem gradu Hrvatske, gradu rudara. Imat ćemo vrhunski turistički proizvod koji će nadopuniti i naša šetnica spojena sa Svetomartinskom Murom. Kontinentalni turizam našeg kraja time dižemo na zavidnu razinu.

Siniša Golub, podsjetio je i na druge aktivnosti uz Godinu haldi:

– Unutar projekta 2020. Godina haldi kojeg vodi Mihaela Mesarić, stručna suradnica Međimurske prirode početkom godine otisnuti su prigodni blokići za pisanje. Ovih dana odrađene su u suradnji s Gradom Mursko Središće pamučne majice s logotipom Godine haldi, a u petak 4. prosinca će se na društvenim mrežama i drugim elektroničkim medijima predstaviti dokumentarni film “2020. Godina haldi‟ koji promovira jedinstven krajobraz rudarske baštine Murskog Središća.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije