Pravi je espresso kratak i jak. Kada se pripremi, trebalo bi ga popiti što prije kako dugim stajanjem kava ne bi izgubila ništa od svojih okusa i mirisa
Prije više od 130 godina priprema kave trajala je i po nekoliko
sati, stoga je Angelo Moriondo iz Torina 1884.
godine patentirao prvi espresso aparat za kavu i napravio svježe
mljevenu kavu skuhanu pod pritiskom vodene pare, prenosi Days Of The Year.
Moriondo je svoj izum čuvao samo za uski krug prijatelja i
poslovnih partnera. Njegov je aparat, unatoč stalnim
poboljšanjima imao veliku manu – u njemu se odjednom mogla
skuhati samo velika količina kave. Upravo zato je njegov
sunarodnjak, Luigi Bezzera, 1902. godine odlučio malo
unaprijediti aparat, pa se napokon mogla kuhati šalica po
šalica.
Zatim, nekoliko godina kasnije, Desidero Pavoni
otkupio je patent za espresso, složio model i ideale te odradio
marketinški dio posla. S novom, unaprijeđenom verzijom Bezzera i
Pavoni su izazvali pravi ‘bum’ na tržištu. Espresso je ubrzo
postao globalno poznati napitak. Pravi je espresso kratak i
jak. Kada se pripremi, trebalo bi ga popiti što prije kako dugim
stajanjem kava ne bi izgubila ništa od svojih okusa i mirisa.