SPOMEN NA VELIKANA

ZRINSKA GARDA ČAKOVEC Spomen proslava 356. obljetnice smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

Zbog svojeg domoljublja te kao uspješan političar i vojskovođa bio je hrvatski ban od 1647. do 1664. godine. Smrtno je stradao u lovu na vepra u Kuršanskom lugu 18. studenoga 1664. godine

Zrinska garda Čakovec obilježit će 356. obljetnicu smrti Nikole Zrinskog VII. Čakovečkog koja će se održati u četvrtak, 19. studenog 2020. u Gornjem Kuršancu i u Čakovcu.

Nikola Zrinski VII. rođen u Čakovcu 1. svibnja 1620. godine te smo se ove godine prisjetili 400. obljetnice njegova rođenja. Kao vojskovođa sudjelovao je, između ostaloga, u Tridesetogodišnjem ratu, a zbog uspješnije obrane od osmanlija dao je izgraditi utvrdu Novi Zrin na rijeci Muri. Zbog svojeg domoljublja te kao uspješan političar i vojskovođa bio je hrvatski ban od 1647. do 1664. godine. U Čakovcu je 1659. godine osnovao franjevački samostan. Bio je intelektualac i književnik, a jedno od njegovih djela je poznati ep Jadranskoga mora sirena.

Kako je pojedina djela pisao na mađarskom jeziku, među njima i prvi ep Propast Sigeta, smatra se mađarskim nacionalnim pjesnikom. Međutim, poznata je njegova u pismu zapisana rečenica  “Inače, svjestan sam, dapače znam, i neću zatajiti da sam Hrvat, i to Zrinski.”. Skupio je velik broj knjiga te je tako nastala čuvena Biblioteka Zriniana čiji se fundus danas nalazi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
Knijžnica i čitaonica u Čakovcu nazvana je njegovim imenom Nikola Zrinski. Smrtno je stradao u lovu na vepra u Kuršanskom lugu 18. studenoga 1664. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije