OVO ZVUČI ODLIČNO

‘SVJETSKI CENTAR PUŠIPELA’ Štrigova dobiva jedinstveni Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste!

Postav Centra omogućit će posjetiteljima da u potpunosti dožive Međimurske vinske ceste!

Pušipel, tradicionalna sorta grožđa Međimurja koja je
desetljetnim ustrajnim radom međimurskih vinara okupljenih u
udruzi Hortus Croatie i Međimurske županije postalo poznato i
internacionalno nagrađivano vino, dobiva svoj centar u
obnovljenim prostorima Doma kulture u Štrigovi.

Projektom vrijednim 15 milijuna kuna rekonstruiran je i dograđen
postojeći Dom kulture Štrigova površine 1.172 m2 čime
je dobiven kvalitetan prostor za rad udruga civilnog društva te
organizaciju kulturnih i društvenih događanja, a ugrađeno je i
dizalo koje omogućuje pristup osobama smanjene pokretljivosti.
Slijedi opremanje dvorane s 231 sjedećim mjestom, prostorija za
rad udruga, Turističko informativnog centra Općine Štrigova,
prostorija za druženje i boravak, čajne kuhinja, spremišta i
sanitarnih čvorova.

>> Štrigova dobiva jedinstveni Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste!

Interpretacijski koncept Centra postavljen je kao dio šire
interpretacije prirodne i kulturne baštine Međimurske županije
pod nazivom Eko muzej Međimurje Malo koji je strateški proizvod
planiran Master planom turizma Međimurske županije. Obnovljene
prostore Društvenog doma u Štrigovi nedavno su obišli župan
Međimurske županije Matija Posavec i
voditelj Turističko-informativnog centra Općine
Štrigova Josip Mikec.

Postav Centra omogućit će posjetiteljima da u potpunosti dožive
Međimurske vinske ceste bez obzira na vanjske objektivne ili
subjektivne ograničavajuće faktore kroz šest cjelina: povijesni
razvoj vinogradarstva i vinarstva s naglaskom na tradiciju
Međimurja, folklorne običaje, mitove i legende te druge socijalne
i društvene fenomene koji se vezuju uz vino ili koje vino; vinske
sorte zastupljene na području gornjeg Međimurja; tehnologija
proizvodnje kroz prizmu vegetacijskog ciklusa, specifičnosti
radova u vinogradu i podrumu pa do marketinga, karakteristike
vinarskih alata i uređaja kroz povijest; teroar sa svim svojim
sastavnicama; vinari na Međimurskoj vinskoj cesti kroz osobne
životne priče svakog vinara i njihov pristup vinu; degustacija
kao vrhunac priče o Međimurskoj vinskoj cesti i njezinom posebnom
brend vinu Pušipelu, zaštićenoj robnoj marki, uz vodstvo
sommeliera ili pojedinih lokalnih vinara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije