Mladi se moraju više okrenuti volontiranju

Mladi se moraju više okrenuti volontiranju

Zonta International, svjetska organizacija poslovnih žena, koja pruža potporu ženama širom svijeta i zalaže se za poboljšanje položaja žena u društvu, dodijelila je gimnazijalki Klari Đurkin drugu nagradi na europskoj razini! Klara je i dobitnica prve nagrade u Hrvatskoj.

– Predložena sam u svojoj školi, Gimnaziji Čakovec, koja je vrlo aktivna u pronalaženju raznih mogućnosti i prilika za svoje učenike, a koje nisu nužno direktno vezane na formalni sustav školovanja. Natječaj je bio namijenjen djevojkama u dobi od 16 do 19 godina koje rade na poboljšanju društva u školi, gradu i zajednici, djeluju u konkretnim aktivnostima i razmišljaju o položaju žena u svojoj zemlji i u svijetu – kaže Klara.

Uvjet za dobivanje nagrade su dosadašnja postignuća, obrazovanje, planovi i interesi za budućnost, doprinos zajednici kroz volontiranje, aktivnosti u školi i izvan škole, iskustvo u liderstvu, učeničkim vijećima i parlamentima, međunarodnim projektima…

– Kao osobne ciljeve navela sam visoko obrazovanje u inozemstvu na poljima međunarodnog prava, politike i odnosa. Svakodnevno pratim zbivanja na domaćoj i svjetskoj političkoj i gospodarskoj sceni. Osim toga, planiram i dalje sudjelovati u volonterskom radu koji me ispunjava.

Aktivna sam članica Udruge Prijatelji, za brigu i skrb o napuštenim životinjama, Udruge Zora, koja se bavi promicanjem ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i prava manjina te Udruge tjelesnih invalida Međimurja – nabraja gimnazijalka.

U osnovnoj i srednjoj školi sudjelovala je na natjecanjima iz biologije, nastupala u tamburaškom zboru, plesala narodna kola i suvremeni ples, bavila se slikarstvom, igrala tenis, a proučavala je čak i raketnu tehniku. Sudjelovala je u ”Mjesecu borbe protiv ovisnosti”, projekt UNICEF-a ”Stop nasilju među djecom” i projektu “Do you speak European?”, koji je predstavila na državnoj razini. Lani je izabarana za pročelnicu vanjske politike u Nacionalom vijeću Republike Hrvatske, koje se sastoji od 20 predstavnika županija i grada Zagreba.

– Velika mi je želja studirati međunarodno pravo i politiku u Americi. Planiram otići na pripreme u Boston, nakon čega ću su prijaviti na neki od tamošnjih fakulteta. Cilj mi je u budućnosti stvoriti globalna iskustva i kontakte koje ću moći donijeti u Hrvatsku i koristiti ih u pravne i političke svrhe. Problem je kod nas što ne postoji kultura volontiranja i društvenog djelovanja preko organizacije, udruge ili političke stranke, a ne postoji ni zakonska obveza koja bi stvorila takvu klimu u društvu.

Volontiranje trebalo zakonom definirati i uvrstiti u kriterije prilikom zapošljavanja. Mladi su ili nezainteresirani ili neinformirani. Moraju se više usmjeriti na ljude oko sebe i podijeliti sposobnost i zdravlje s onima koji to nemaju. Tako će naše društvo dugoročno postati zdravo i stvorit će se temelji za napredak cijele nacije – smatra K. Đurkin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije