ususret blagdanu

SV. JERONIM U ŠTRIGOVI Ove godine bez događanja, a otvorenje Doma kulture u studenom

Načelnik Stanislav Rebernik nam je rekao da bi se čin svečanog otvorenja 11 milijuna kuna vrijednog Doma kulture mogao premjestiti na ovogodišnje Martinje u studenom

Zadnjeg dana ovogodišnjeg rujna je blagdan Svetog Jeronima, svećenika i naučitelja zapadnog kršćanstva i tim povodom u Općini i Župi Štrigova trebao se održati vjerski i društveni ili narodni svečani program.

Sve je izglednije kako se društveni dio programa neće održati, pa tako niti najsvečaniji čin svečanog otvorenja 11 milijuna kuna vrijednog Doma kulture.

Općinski načelnik Stanislav Rebernik nam je rekao kako zbog stanja izazvanog mjerama predostrožnosti prema pandemiji COVIDa19, ali i dopunskih radova na okolišu i prilazu Domu kulture neće biti svjetovnih događanja.

Dodao je kako se razmišlja da se Dom kulture svečano otvori za ovogodišnje Martinje u studenom s bogatim kulturno-umjetničkim, zabavnim i enogastronomskim sadržajima. Imendan Svetog Jeronima za kojeg se smatra, a i knjigama je dokazano kako je rođen u negdašnjem Stridonu, a danas Štrigovi bit će obilježen Svetom misom koju će predvoditi varaždinski biskup monsinjor Bože Radoš. 

Vrlo je zanimljivo kako će se u Splitsko-makarskoj županiji održa(va)ti brojne svečanosti povodom Jeronimovog, a sve u ozračju ‘…on nije Hrvat nego Rimljanin i materinji jezik mu je latinski , ali rođen je ovdje u Dalmaciji i naš je zemljak….
Pitali smo načelnika Rebernika što misli o tome, na što je on odgovorio kako je o rođenju Jeronima u Stridonu, današnjoj Štrigovi sve rečeno u knjizi profesora Marka Rašića koji je dokazao kako je Jeronim rođen u Štrigovi.

Barem jedno vino trebalo se nazvati po Jeronimu

A predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Čakovec, profesor Ivan Pranjić kaže kako je o rođenju svetog Jeronima u Štrigovi potvrđeno u Buli pape Nikole V. kojom papa potvrđuje kako je sveti Jeronim rođen oko 347. godine u Stridonu, danas Štrigovi, a sve drugo su nagađanja.

Đuro Bel, predsjednik Zrinske garde Čakovec previše ne zamjera Dalmatincima, nego ‘našima’ koji su se slabo pripremali za obilježavanje 1600. obljetnice Jeronimove smrti. Zamjera Turističkoj zajednici, kao i međimurskim vinarima i poduzetnicima koji nisu imali volje ili nisu bili u stanju barem jedno vino ili neki drugi proizvod nazvati po svetom Jeronimu, koji je sigurno rođen u Štrigovi.

Mi smo malo pretražili knjige o Svetom Jeronimu i naišli na zanimljiv opis ii detalj u kojem je naglašeno kako je na mjestu sadašnje crkve Svetog Jeronima na brijegu iznad Štrigove bilo obiteljsko dvorište njegovih roditelja i sinova i kćeri njihovih. I dok Splitsko-makarska nadbiskupija s brojnim društvenim i kulturnim institucijama na veliko obilježava Jeronimovo, u Štrigovi će biti tek Sveta misa i ‘šlos’, a Jeronim jedan od najvećih ljudi kršćanske religije. Ili netko smatra kako je Jeronim rođen u Stridonu koji se nalazio u kninskom kraju.

 A onda pak do izražaja dolazi promišljanje, poštovanje i hrabrost ‘drugih’ koji su Svetog Jeronima stavili za nebeskog zaštitnika Dalmacije i onih koji nisu u stanju nekih od svojih proizvoda, a kamoli zaštitu županije i općine staviti velikog i znamenitog Svetog Jeronima iz Stridona.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije