Štrigova u komunalnim gužvama

SANIRA SE U ŠTRIGOVI Puteve potrgala voda i nadkrilo granje, komunalci imaju pune ruke posla

- Rijetki, ali snažni pljuskovi izazovu bujice koje paraju naše puteve i to nam daje puno poslova i troškova. Vegetacija je snažnija nego ikada i mnogo dana provodimo na uklanjanju granja uz puteve te košnji trave na javnim površinama, kažu Antun Zadravec i Stjepan Pozderec, prvi komunalci štrigovske općine.

– Ranijih godina u ovo godišnje doba u Općini Štrigova imali su probleme s klizištima koja su se aktivirala ili nastajala za dugotrajnijeg kišnog vremena. Sada je situacija drugačija i glavni problem stvaraju povremeni pljuskovi, kratkotrajni ali razorni koji oštećuju nerazvrstane kolnike i poljske, bolje rečeno vinogradske puteve, kažu Antun Zadravec i Stjepan Pozderec, osobe zadužene za komunalni red i redarstvo u Općini Štrigova. 

Tako je ovog trenutka u fazi sanacije i rekonstrukcije dio puta u Svetom Urbanu u predjelu Veliki Kozlovčak, gdje su bujice naveliko oštetile put, te se on sada sanira navozom drobljene cigle koja se utiskuje u zemljanu podlogu te se tako stvara novi kvalitetni kolnik s podlogom spremnom za polaganje asfalta, kada se jednog dana za to donese odluka i prikupe novci. Sanacija puta na Velikom Kozlovčaku, koji vodi do hrvatsko-slovenske granice kod Stanetinca stajat će nekoliko desetaka tisuća proračunskih kuna. U drugim dijelovima općine pak problem stvara drveće i raslinje uz ceste i puteve, pak se događa da Zadravec i Pozderec po cijeli dan provedu na uklanjanju tih prirodnih zapreka. 

Tu je i nadzor nad zapuštenim vinogradima i voćnjacima, staništima i ‘obdaništima’ američkog cvrčka, stvoritelja i prijenosnika zlatne žutice, bolesti koja je uništila mnoge vinograde u štrigovskom lijepom kraju. 

A u ovom lijepom kraju, završetku se privodi rekonstrukcija i adaptacija Društvenog doma, koji će uskoro postati Dom kulture i mnogo čega drugoga povijesnoga i vrijednoga. Mirjana Gregur Sever, prva osoba općinskog protokola, proračuna i administracije otkriva nam kako će tehnički pregled obavljenih radova na Društvenom domu biti 9. rujna ove godine, a otvorenje najvjerojatnije u srijedu, 30. rujna na blagdan Svetog Jeronima, koji u povijesti Štrigove, najljepše hrvatske općine i župe ima posebno mjesto.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije