Obilježili 3.12. Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Obilježili 3.12. Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Udruga tjelesnih invalida Međimurja na Trgu Republike u Čakovcu obilježila je 3.12. Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Na prigodnom štand koje je bio postavljen u centru Čakovca od 9,00 do 13,00 h su predstavili svoje proizvode i davali informacije o radu Udruge i pravima osoba s invaliditetom.

Prodavali su radove koje su njihovi članovi izrađivali na keramičkoj radionici koju je vodio Eduard Bence. Predsjednik Udruge je Branko Baksa, a u radu još sudjeluju administratorica Martina Kovačić, magistra socijalnog rada i Maja Vidrač, voditeljica ureda te mnogi drugi. Napominju da 10 posto populacije u Međimurju su osobe s invaliditetom, bilo tjelesnog ili kojeg drugog oblika.

Udruga tjelesnih invalida Međimurja je udruga koja okuplja osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. Osnovana je 1998. sa svrhom svekolike pomoći u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom (zakoni, propisi, pomoć i njega, ortopedska i druga pomagala, integracija, zdravstvo, zapošljavanje i samozapošljavanje…) Osobe s invaliditetom i dalje se suočavaju s neprihvatljivim stavovima, utemeljenim na predrasudama, strahu, niskim procjenama onoga što se može od njih očekivati i na nepovjerenju u njihove sposobnosti.

Problemi s kojima se susreću nastaju kao posljedica tjelesnog oštećenja, ali istodobno ih opterećuju i brojni socijalni problemi. Osobe s invaliditetom suočavaju se s mnogim zaprekama da bi sudjelovale i bile prihvaćene kao potpuni i ravnopravni članovi društva. Mnoge osobe s invaliditetom smatraju da je najveća zapreka njihovoj potpunoj integraciji stav društva prema njima.

Zato smo se u svojem radu usmjerili na osnaživanje osoba s invaliditetom, pomoć kod tumačenja i ostvarivanja prava osoba s invaliditetom te drugih vrsta pomoći. Posebna nam je misija izjednačavanje mogućnosti i unapređenje kvalitete života osoba s invaliditetom te njihovo ravnopravno i aktivno sudjelovanje u zajednici. Stoga i provodimo različite aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za potrebe osoba s invaliditetom.

U okviru udruge imaju keramičku radionicu gdje se oblikovanjem gline stvaraju vrlo kreativni radovi. U uredu na adresi Perivoj Zrinskih 1 svakodnevno informiraju osobe s invaliditetom i njihove obitelji o zakonskim pravima i urgiraju kada se prava krše od strane relevantnih institucija.

Udruga redovito izdaje časopis “Listek” u kojem na jednostavan i zanimljiv način progovaraju o invaliditetu i drugim zanimljivim temama. Časopis se distribuira na području cijele Hrvatske i katalogiziran je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Aktualni projekti

Udruga tjelesnih invalida Međimurja provodi projekt pod nazivom “Znanjem protiv predrasuda”, kojeg sufinancira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Podršku u provedbi projekta pružila nam je i Međimurska županija, Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i sport – Odsjek za školstvo.

Projekt ima za cilj promicanje integracije i pozitivnih stavova prema osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju u Međimurskoj županiji. Jedna od aktivnosti koje provode su kreativne radionice u osnovnim školama u Međimurju gdje uključujemo zainteresirane učenike 1.do  4. razreda.

Radionice provode u 5 škola na području Međimurske županije: OŠ Nedelišće, OŠ Kotoriba, II. OŠ Čakovec, OŠ Mursko Središće i OŠ Prelog. Kreativne radionice imaju za cilj približiti invaliditet učenicima, promicati pravo na različitost i toleranciju u zajednici. Educiranje učenika može rušiti stereotipe o osobama s invaliditetom na lokalnoj razini i tako se može podići svijest i razbiti diskriminacija prema osobama s invaliditetom uz naglasak na poštivanje različitosti u društvu.

U svakoj školi predvidjeli su osnivanje grupa za podršku kao jedne od izvannastavnih aktivnosti. Grupe bi dalje razvijale različite aktivnosti s ciljem senzibiliziranja prema osobama s invaliditetom. Članovi će imati podršku i pomoć Udruge tjelesnih invalida Međimurja tijekom i nakon provedbe projekta.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije