Pušipel na 6. Međunarodnom Festivalu u Esplanadi

Pušipel na 6. Međunarodnom Festivalu u Esplanadi

Vertikalnim i horizontalnim kušanjem šampiona svih Pušipela, Šipona, Moslavaca, Furminta i Moslera 2011. iz Ormoža, suhog vina Pušipel classic 2009. iz vinarije Štampar, na Oleander terasi hotela The Regent Esplanade u Zagrebu, u petak, 25. studenog 2011., odmah nakon službenog otvaranja 6. Međunarodnog Festivala vina i kulinarstva, počela je radionica “Pušipel – vinska cesta Međimurja“.

Voditelj i moderator radionice, Tomislav Radić, mag kultne emisije “Sunčani sat”, napunio je terasu predstavnicima najuglednijih hrvatskih medija, a za stol doveo prve zastave međimurske vinske ceste: Vinsku kuću Štampar, Jakopić, Dvanajščak-Kozol, Kocijan, Cmrečnjak i Boris Novak.

Nakon elokventnog i duhovitog uvoda promotora Ivana Goričanca i Rudija Grule u značaj međimurskog dragulja i branda “PUŠIPEL”, restorani Međimurski i Lovački dvori iznenadili su okupljene perfektnim sljubljivanjem međimurskih jela i Pušipela svih naših vinskih kuća koje su se u Esplanadi predstavljale u tri dana trajanja Festivala.

Sudjelujući u radu, pečat uvjerljivosti i opravdanosti radionice najbolje je dao eminentni hrvatski vinar Krauthaker u rečenici: mnogi su u vinogorju Kutjevo pokušavali saditi tu lozu, ali bez posebnih rezultata. Prava je i istinska domovina Pušipela – Međimurje. A prava i dojmljiva međunarodna vinsko-gastro predstava odvijala se u svim izložbenim dvoranama i terasama hotela. Iako posljednja u kalendaru 2011-te, po mnogo čemu zaslužuje atribut najbolje u državi.

U Esplanadu je došao najveći broj međimurskih vinara, gotovo svi najznačajniji iz drugih nacionalnih vinskih regija, vinski lideri Australije, Afrike, Južne Amerike, Kalifornije i najmoćniji iz europskih vinskih prijestolnica. Gledali smo i kušali najbolje pršute, mortadele, masline, džemove, ulja, inćune… doista samo izvrsnosti iz svih krajeva Hrvatske i susjedstva.

Na kraju 2011-te, na velikom međunarodnom vaganju snaga i kvaliteta, možemo zadovoljno konstatirati: naši su vinari već odavno ovladali vještinama i tehnologijama, značajno podigli vizualne standarde, a okusima i kvalitetom vina ravnopravno stali rame uz rame velikima. Iz zemlje i svijeta.

Odlazak u Esplanadu i druga odabrana izložbena mjesta mora biti pažljivo planiran, najavljen i popraćen svim oblicima javne objave. Kad se u tome postigne rutina i harmonija – vinske arome i okusi stola iz Međimurja postati će potreba, neizostavnost i preporuka hrvatskog turizma i gospodarstva.

To je imperativ i zajednička misija cijelog Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije