Mnogi radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu iz restorana brze hrane i pekara
Hrvatski studenti općenito su zadovoljni cijenom ali ne i
kvalitetom i raznovrsnošću studentske prehrane, te
je njih čak 76 posto spremno platiti više za
“zdraviji” meni u studentskim restoranima, pokazalo
je istraživanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je u suradnji
s priznatim chefom Matom
Jankovićem provelo istraživanje o prehrambenim navikama
i zadovoljstvu studenata studentskim restoranima, piše
RTL.
Sudionici istraživanja bili su studenti preddiplomskih i
diplomskih studija, a glavni cilj istraživanja bio je otkriti
prehrambene navike te zadovoljstvo ponudom i kvalitetom
studentskih restorana.
Istraživanje je utvrdilo da uslugu prehrane u studentskim
restoranima nekoliko puta tjedno ili češće koristi 77
posto studenata, dok ih samo 7 posto tu uslugu ne koristi
gotovo nikad.
Ukupno 67 posto studenata smatra da se njihove studentske
prehrambene navike razlikuju u odnosu na prehrambene navike kod
kuće, a radije biraju prehranu u studentskim restoranima nego onu
iz restorana brze hrane i pekara. Uobičajene prehrambene
navike temelje se na mesu (86 posto), zatim povrću i voću (78
posto), a slijede salate (59 posto), tjestenina (56 posto),
žitarice (32 posto), te riba (24 posto).
Studentima je u prehrani najvažniji okus, pa okruženje i
kontrola tjelesne težine, dok cijenu ne smatraju najvažnijim
elementom. Općenito su zadovoljni cijenom (49 posto) i osobljem u
studentskim restoranima (45 posto), a nezadovoljni raznovrsnošću
ponude, kvalitetom jela i dostupnošću povrća.
Više od 80 posto ispitanika smatra da za prehranu može
izdvojiti do 50 kuna dnevno, dok je 76 posto studenata
spremno platiti više za “zdraviji” meni.
“Koliko je studentima važno da se i njihov glas čuje po pitanju
studentske prehrane pokazuje interes za ovaj projekt. Pitanje
studentske prehrane predugo je vremena bilo zapostavljeno i zato
je iznimno važna modernizacija jelovnika koju provodimo u
suradnji s poznatim chefom Matom Jankovićem, a cilj nam je da ga
sukreiraju i sami studenti”, istaknula je ministrica znanosti i
obrazovanja Blaženka Divjak.
Upitnik je bio aktivan od 10. do 23. lipnja 2020., a pristupilo
mu je 14.626 studenata, dok je 8.291 ispitanik/student upitnik u
cijelosti ispunio (uz napomenu da su odgovorili na obvezna
pitanja u cijelosti). Od ukupnog broja studenata koji su ispunili
upitnik, 70 posto su studenti preddiplomskog, a 30
posto diplomskog studija, od čega su 64 posto
bile studentice, a 36 posto studenti.